Rørosbanen stengt på grunn av flom

STORFLOM: Vannstanden i Trysilelva var søndag morgen stadig for oppadgående. Og flomvannet skåner ingenting i sin vei, biler eller annet som ikke er flyttet vekk fra lavereliggende områder i nærheten av elva. (Foto: Kari Hagevik Bakke / NTB scanpix) Les mer Lukk

Flere steder i Hedmark, Oppland, Akershus og Østfold er det ventet omfattende oversvømmelser og flomskader. Strekningen mellom Hamar og Røros ble søndag stengt for togtrafikk.

NSB varsler at togene mellom Hamar og Trondheim via Røros er innstilt mellom Hamar og Røros søndag ettermiddag. Selskapet opplyser at de jobber for å skaffe alternativ transport, men reisende må regne med forsinkelser.

I Hedmark er også flere veier stengt, melder Statens vegvesen. Europavei 16 fra Kongsvinger til Riksgrensen er stengt på grunn av flom, og det samme er fylkesvei 26 i Hedmark som er stengt på strekningen Lutnes til Tolga, og fylkesvei 581 er stengt mellom Engerneset og Sundet.

Femtiårsflom

Kraftig snøsmelting i kombinasjon med store nedbørsmengder denne helgen har fått Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å sende ut flomvarsel på nest høyeste beredskapsnivå for Hedmark og Oppland, samt østlige deler av Østfold og Akershus. I tillegg meldes det om raskt økende vannføring som kan medføre lokale oversvømmelser i Buskerud, Telemark og Sør-Trøndelag.

Trysilvassdraget ventes å nå femtiårsflom med søndagens nedbør.

– NVE følger fortsatt situasjonen tett i Trysilvassdraget, sier NVE-direktør Per Sanderud.

Ifølge ham er det likevel bare mellom ti og femten hus i Trysil som må regne med vannskader.

Det er også fare for jordskred i fjellområder hvor det kommer mye regn, advarer NVE. Dette gjelder spesielt i Hedmark, men også deler av Oppland og Sør-Trøndelag.

Rammer bedrifter

For tredje gang på fire år får bønder i Gudbrandsdalen ødelagt avlingene sine, og campingplasser blir ødelagt på grunn av Gudbrandsdalslågen som flommer over.

– Vi er fortvilet. Dette gir oss mye ekstrakostnader, sier campingplasseier Ole Elstad på Elstad camping i Ringebu til NRK.

Direktør Runar Pettersen ved Moelven Trysil må bruke båt for å komme seg rundt på anlegget, hvor vannstanden er godt over én meter over gulvnivå.

Han sier til NRK at selv om vannstanden ikke er like høy som i 1995, er skadene på bedriftens lokaler de samme.

Hamar Arbeiderblad skriver at Mjøsa har steget én meter siden torsdag, og Glomma vil fortsette å stige, skriver avisen Glåmdalen.