Netanyahu: – Angrepet resultat av antiisraelske holdninger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder angrepet mot det jødiske museet i Brussel var et utslag av antiisraelske og antijødiske holdninger i Europa. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder at lørdagens angrep mot det jødiske museet i Brussel, var et resultat av antijødiske og antiisraelske holdninger i Europa.

– Denne morderiske handlingen er et resultat av konstante tilskyndelser mot jøder og deres stat, heter det i en kunngjøring fra Netanyahu.

– Det kan fortsatt høres baktaling og løgner rettet mot den israelske stat på europeisk jord, mens man systematisk ignorerer de forbrytelser mot menneskeheten og morderiske handlinger som finner sted i vår region, heter det videre.

Ukjent motiv

To av de tre som ble drept da ukjente menn åpnet ild mot museet lørdag, var israelske turister, et ektepar i 50-årene fra Tel Aviv, opplyser israelske myndigheter. Nasjonaliteten til de to andre ofrene, en som ble drept og en som ble alvorlig såret, er ikke kjent.

En person er pågrepet, men det er fortsatt uklart hvem angriperne var eller hvilket motiv de hadde.

– Selvsagt tenker vi på dette som en mulig terrorhandling og en antisemittisk handling, men vi kan ikke være sikre. Vi må avvente hva etterforskningen viser, sa Belgias utenriksministeren Didier Reynders til NTB noen timer etter angrepet.

Belgias innenriksminister Joëlle Milquet understreker også at det er for tidlig å si om det var et antisemittisk angrep, men sier at valget av mål «gir sterk grunn til å tro dette».

Gir boikott skylden

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman slutter seg til Netanyahu og mener europeere som har tatt til orde for boikott av varer produsert i de israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden, må ta sin del av skylden for angrepet.

– De såkalte propalestinske aktivistene som vil ha boikott av jødiske varer, og som opptrer aggressivt mot det eneste demokratiet i Midtøsten, er kun antisemittiske og ikke del av en legitim politisk territorial strid, heter det i en kommentar fra Lieberman til angrepet i Belgia.