Forsonende tone fra Putin før Ukraina velger

Vladimir Putin forsikrer om at han vil respektere folket i Ukrainas valg. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Dagen før det avgjørende presidentvalget i Ukraina lover Russlands president respekt for valget og samarbeid med de nye makthaverne i Kiev.

– Selvfølgelig vil vi respektere valget som det ukrainske folk gjør. Vi vil samarbeide med det styret som blir et resultat av valget, sa president Vladimir Putin i St. Petersburg lørdag.

Med et blodig opprør i øst, russiske styrker faretruende nær grensen og en økonomi i dyp resesjon handler søndagens presidentvalg om å overleve som land for Ukraina.

– Dette er det viktigste valget siden uavhengigheten, sier analytikeren Volodymyr Fesenko fra Penta-senteret for politiske studier i Kiev.

Les også:Putin: – Full borgerkrig i Ukraina

Ukraina ble uavhengig i 1991, da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

– Ukrainas posisjon som stat avhenger av valget, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Statsminister Arsenij Jatsenjuk ba lørdag folk om å stemme for å «forsvare Ukraina».

– Dette kommer til å bli et uttrykk for viljen til ukrainere fra vest, øst, nord og sør, sa han.

Finansfyrsten Petro Porosjenko er storfavoritt til å bli ny president. Om han ikke får flertall i første runde, står det avgjørende slaget 15. juni.

Mye på spill

Men trolig vil en stor del av befolkningen i øst enten ikke ønske eller få mulighet til å delta i valget.

Vesten ser på valget som den eneste muligheten til å få slutt på den politiske krisen, som ble utløst av pro-vestlige demonstrasjoner i fjor. Den utviklet seg til en større konflikt etter at Russland tok Krim-halvøya og pro-russiske opprørere i øst grep til våpen.

Dette opprøret har brakt landet på randen av borgerkrig og ifølge FN kostet minst 140 mennesker livet. Kampene mellom ukrainske soldater og pro-russiske separatister har pågått i flere uker.

Også de siste par dagene har vært preget av blodige kamper. Fredag ble sju mennesker drept utenfor Donetsk, mens 19 soldater ble drept dagen før i det blodigste angrepet hittil mot hæren.

Les også:– Prins Charles sammenlignet Putin med Hitler

– Blir problemer

Separatistene har tatt kontroll over en rekke byer og erklært uavhengige republikker i fylkene Donetsk og Luhansk, som ligger nærmest Russland helt øst i Ukraina. Dette truer valget i deler av disse fylkene. Ifølge Ukrainas valgkommisjon risikerer to av de totalt 36 millioner velgerne å ikke få delta i valget, som blir fulgt av flere tusen observatører.

– Det kommer til å bli problemer, sier Oleksandr Mosiitsjuk, en pastor i Donetsk-forstaden Makyivkia.

– Jeg vet at våre kjære separatister ønsker å forhindre valget. Jeg vil forsøke alt jeg kan å få avgitt stemme, men jeg har ingen anelse om hvor eller hvordan, sier han.

Lørdag okkuperte pro-russiske separatister nok en offentlig bygning i Donetsk. En av opprørslederne i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, Denis Pusjilin, varslet at hans folk kan hindre folk i å stemme.

– Hvis det blir nødvendig, vil vi bruke makt, sier han.

Les også:Putin: – Soldatene skal trekkes tilbake

– Må være demokratisk

Presidentvalget, som også vil gi landet en ny regjering, anses som svært viktig for å gi Ukrainas myndigheter større legitimitet i de mer pro-russiske delene av befolkningen.

For mange er dagens styre ulovlig, sterkt nasjonalistisk eller til og med fascistisk, slik Russlands propaganda hevder.

For at valget skal bli legitimt, er tre ting avgjørende, mener rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

– Det må være demokratisk, få bred deltakelse i trygge rammer og omfatte hele landet, sier hun.

Valglokalene er åpne fra klokken 7 til 19 søndag. Flere valgdagsmålinger er ventet rett etter stengetid, mens de foreløpige resultater ventes rundt klokken 23.