Siktelsen mot drapssiktet far (35) kan bli utvidet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Far siktet for å ha drept datteren på Ellingsrud Les mer Lukk

Politiet tror at mannen som er siktet for å ha drept sin to år gamle datter på Ellingsrud i Oslo, også står bak skadene flere familiemedlemmer. Den utviste 35-åringen nekter straffskyld.

Jentas mor og flere slektninger ligger på sykehus med skader. Mannen er siktet for forsettlig drap, og vitneopplysninger gjør at politiet mener å være sikker på at det var siktede som sto bak ugjerningen.

Jentas far er afghaner og har ikke norsk statsborgerskap. Han hadde fått et utvisningsvedtak med frist for å komme seg ut av landet i februar i fjor.

– Siktede og barnets mor er registrert på samme adresse, sier Kari-Janne Lid, fungerende leder ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Afghaneren nektet straffskyld etter siktelsen da han lørdag ettermiddag ble avhørt med tolk til stede, opplyser hans advokat Tor Kjærvik til NTB.

– Han nekter straffskyld. Avhøret varte i to og en halv time. Det fortsetter søndag formiddag, sier Kjærvik, som tilføyer at klienten har det vanskelig.

Flere skadde

Siktede blir sittende i varetekt til han fremstilles for fengsling bak lukkede dører mandag. 35-åringen fikk forklare seg fritt under avhøret, hvor han forklarte seg om sine bevegelser på åstedet, opplyser politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Toåringens mor og mormor er begge innlagt på sykehus. Begge er norske statsborgere med irakisk bakgrunn. De er ikke alvorlig skadd.

– Vi forsøkte å avhøre mor lørdag, men hun er sterkt preget av det som har skjedd, så vi ser for oss at vi må vente en stund før vi kan avhøre henne, forteller Kraby.

Les også:Naboer rystet etter drap på toåring

Onkel i koma

Avhøret av mormoren og en lettere skadd mann med relasjon til familien, ble avsluttet lørdag. Den drepte jentas onkel er lagt i kunstig koma og er fortsatt ikke utenfor livsfare.

– Han er et veldig viktig vitne for oss, men vi må vente med avhøret av ham, sier politiadvokaten.

Ifølge Kraby tyder alt på at 35-åringen sto bak skadene på samtlige involverte, og siktelsen på forsettlig drap kan bli utvidet.

Bakgrunn:Toåring drept i Oslo – mann drapssiktet

Skal undersøkes av lege

Politiet vil be om en såkalt prejudisiell observasjon, det vil si en foreløpig psykiatrisk undersøkelse, av siktede.

– Undersøkelse av lege vil først skje til uka, sier Kraby til NTB.

Verken politiadvokaten eller forsvareren vil gå inn på innholdet i 35-åringens forklaring i avhøret. Politiet ser seg ikke nødt til å gjennomføre noe nytt avhør før fengslingsmøtet.

Obduksjon

Det ble gjennomført en foreløpig obduksjon av jenta lørdag, og politiet håper å få resultatet tidlig neste uke.

Det var meldingen om et masseslagsmål utendørs i Dragonstien på Ellingsrud som først fikk politiet til å rykke ut fredag. Da politiet kom til stedet, ble den to år gammel jenta funnet drept på gata.

Familiemedlemmene skal ha blitt skadd da de forsøkte å gripe inn.

Kirken åpen

Naboer har tent lys og lagt ned blomster for den to år gamle jenta. Flere av naboene ble vitne til de grufulle hendelsene.

Kriseteamet i Bydel Alna åpnet kjelleren i Ellingsrud kirke for publikum fredag kveld. Kirken var også åpen lørdag for dem som ønsket å komme dit for å snakke ut etter den tragiske hendelsen i nabolaget.

– Flere jeg har snakket med forteller at de tenker veldig mye på den familien som har opplevd dette. Her er det ingenting som skiller oss. Dette er bare vondt, sier sogneprest Tor Eivind Erikstein i kirken til NTB.

Begrensninger på hvor mange utviste personer som kan returneres til Afghanistan, er politiets forklaring på hvorfor den drapssiktede 35-åringen har oppholdt seg i Norge ulovlig i over et år.

– Drapssiktet afghaner valgte å bli ulovlig i Norge

Afghaneren som er siktet for å ha drept sin to år gamle datter på Ellingsrud øst i Oslo fredag, hadde ikke lovlig opphold.

– Den siktede i saken pliktet å returnere til Afghanistan innen 7. februar 2013, men valgte å bli ulovlig i Norge, sier Snorre Øynes, avdelingsdirektør i Politiets utlendingsenhet (PU) til VG.

PU har ansvar for at utviste personer forlater landet.

– Vi samarbeider med afghanske myndigheter. Hovedforklaringen i denne saken er at det er begrensninger på hvor mange vi kan sende til Afghanistan i uken, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i PU.

Hun bedyrer at utlendingsenheten ikke hadde glemt 35-åringen, og tilføyer at det er naturlig at PU nå ser på den konkrete saken. Hittil i år har PU uttransportert 86 utviste personer til Afghanistans hovedstad Kabul.

Se hele pressekonferanse i videoen under:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oslo-politiet gir en oppdatering i drapssaken på Ellingsrud Les mer Lukk