Bøndene ber om rødgrønn drahjelp

Bøndene gikk tidligere denne uken i tog og demonstrerte mot statens tilbud i jordbruksforhandlingene. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Opposisjonen bør danne landbruksflertall på Stortinget med støtte fra regjeringens støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre, mener Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Regjeringen brøt natt til fredag forhandlingene om å komme til enighet rundt en landbruksavtale med KrF og Venstre. Det er bondeorganisasjonene glade for.

– Det er positivt at KrF og Venstre tar ansvar og ikke vil akseptere det som kommer fra regjeringen. Det er spesielt at regjeringen sier til oss at den ikke har mer å gi, for så å gå til forhandlinger med andre partier. Det styrker vårt syn i at dette ikke var reelle forhandlinger. Det har vært et spill, sier Bondelagets leder Nils T. Bjørke til Nationen.

Han mener det er rart at et rutinert parti som Høyre ikke skaffet seg ryggdekning i Stortinget før forhandlingene startet. Det vitner om manglende respekt for forhandlingsinstituttet, mener Bjørke. Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen vil ikke kommentere Bjørkes kritikk, men betegner den som underlig.

Regjeringen sendte fredag sitt tilbud i jordbruksoppgjøret til Stortinget for behandling, nesten uendret fra det opprinnelige forslaget. Bjørke håper KrF og Venstre nå danner flertall med de rødgrønne. Det håper også Norsk Bonde- og Småbrukarlags leder Merete Furuberg.

– Landbrukspolitikken til Høyre og Frp er så ekstrem. Flertallet i landbrukspolitikken ligger mellom KrF og Venstre og de rødgrønne partiene. Etter at regjeringspartiene kastet ut Venstre og KrF natt til fredag, så er det usannsynlig at de har mer å gi, sier hun.