Brann-herjet Lærdal skuffet over krisehjelp

SKUFFET: Lærdal, som ble rammet av storbrann i januar, søkte om 50 millioner kroner til gjenreisning, men regjeringen tilbyr under halvparten. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix) Les mer Lukk

Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim er skuffet over at regjeringen gir 19 millioner kroner etter katastrofebrannen i vinter. Kommunen søkte om 50 millioner kroner til gjenreisning.

– Jeg synes at vi hadde sendt en veldig god søknad og hadde forventet å bli møtt på en annen måte, sier Solheim til NRK.

Lærdal er fortsatt i krise og pengene strekker ikke til, mener ordføreren. Han frykter at de 19 millioner kronene allerede vil være brukt opp.

– Nå er vi kanskje avhengige av at noen reiser det som en egen sak på Stortinget. Det er en mulighet, men det krever jobbing og at vi tror vi har et flertall bak, sier Solheim.

Beløpet viser at regjeringen ikke har forstått kommunens behov, mener Solheim. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er enig i at Lærdal har behov for hjelp, men han mener regjeringens bidrag er nok.

– Vi har vært opptatt av å strekke oss så langt vi kan for å imøtekomme ønsker og krav fra Lærdal. Det vi har kommet frem til er at de til sammen vil få 19 millioner kroner, sier Sanner.

Det var fredag at Kommunal- og moderniseringsdepartementet varslet at Lærdal kommune får tildelt 19 millioner kroner totalt, inkludert beløp som tidligere er blitt kjent.

Rundt 70 personer mistet sine hjem da 40 bygninger, blant dem 17 boliger, brant ned til grunnen i januar.