Putin sier han vil respektere valgutfallet i Ukraina

URO: Russlands president Vladimir Putin mener det er USA som har skylden for uroen i Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky (AP Photo) Les mer Lukk

Russlands president Vladimir Putin lover å respektere utfallet av valget i Ukraina, men sier samtidig at krisen i landet har utviklet seg til en full borgerkrig.

– Vi respekterer det ukrainske folkets vilje, sa Putin på en konferanse i St. Petersburg fredag.

Han sa Russland samarbeider med dem som er ved makten i Ukraina, og etter valget selvsagt vil samarbeide videre med de nye myndighetene.

Men han beskyldte samtidig USA for å ha koreografert et kupp mot Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj i februar.

Ifølge Putin startet krisen da president Viktor Janukovitsj i fjor høst utsatte assosieringsavtalen med EU.

Anklager USA

Utsettelsen ble i sin tur fulgt opp av et USA-støttet kupp mot Janukovitsj, som har endt i kaos og fullskala borgerkrig, sa Putin på møtet med russiske forretningsfolk.

Putin forsvarte også annekteringen av Krim i mars. Han sa den var støttet av at folket på Krim gikk inn for løsrivelse fra Ukraina i en demokratisk avstemning.

– Når det gjelder Krim, er vår posisjon klar. De stemte for det, og det er et ugjendrivelig faktum, sa han.

Om ikke Russland hadde annektert Krim, kunne det endt på samme måte som i Odessa, der flere titall pro-russiske døde, ifølge Putin.

Frykter NATO

Det Russland ifølge Putin mest frykter etter krisen i Ukraina, er at Ukraina skal bli NATO-medlem.

– I morgen kan Ukraina bli medlem av NATO, og dagen etter kunne deler av USAs rakettforsvarssystem bli utplassert der, sa han.

Russland har lenge vært bekymret for NATOs ekspansjon inn i Øst-Europa og særlig inn blant tidligere sovjetrepublikker. I april sa han at annekteringen av Krim delvis hadde sin bakgrunn i en slik frykt.

Sanksjonene biter

Han innrømmer at sanksjonene har hatt sin virkning på russisk næringsliv og at tilgang til kreditter er blitt vanskelig for mange russiske bedrifter på grunn av de vestlige straffetiltakene. Men han mener også at sanksjonene vil slå tilbake på Vesten.

Putin langet også ut mot USAs globale innflytelse og sa at modellen med en verden med bare én supermakt er over.

– Alle kan se det, selv de som forsøker å handle som før for å beholde sitt monopol og diktere spillereglene i politikk, handel og finans.

– Verden er multipolar, folk vil bestemme sin egen skjebne og bevare sin kulturelle og historiske identitet og sine sivilisasjoner, sa han.