River opp gulvet på gjestehuset i jakten på Per Vålnes

Arkivbilde fra 2005 av Per Vålnes som har vært savnet fra sitt hjem i Balsfjord siden 1. desember 2011. Foto: Politiet/privat Les mer Lukk

Politiet skal hogge seg gjennom betonggulvet i nybygget til Vollan Gjestestue i Troms for å lete etter liket av Per Vålnes (50).

Politiet har opplysninger fra flere kilder som underbygger antakelsen om at liket av Vålnes kan være gjemt i fundamentet til nybygget, understreket politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt på en pressekonferanse i Tromsø fredag.

– Vi kan ikke med sikkerhet fastslå at liket er der, men vi er så sikre at vi må gjennomføre nye søk for å få en endelig avklaring, sa politimesteren som var flankert av politiadvokat Morten Hermansen og regionlensmann Andreas Nilsen på pressekonferansen.

Politimesteren avviste bestemt å utdype hva slags opplysninger det er snakk om og hvor han har dem fra, men framholder at det er opplysninger som er så troverdige at politiet ikke har annet valg enn å handle.

– Vi er nødt til å gjennomføre nye søk. De søkene som er gjort tidligere, har ikke vært tilstrekkelig til å få noen endelig avklaring på om liket er der, sa Sæverud.

Undersøker massen

Per Vålnes forsvant i november 2011. Tre personer er siktet for å ha drept ham, men noe lik er aldri funnet. Sæverud framholder at politiets opplysninger er sikrere og mer omfangsrike enn det som har fremkommet i mediene.

– Jeg er overrasket over motstanden mot ytterligere søk. De eneste som ikke har interesse av slike undersøkelser, er vel de som har lagt liket der, sa han.

Politiet planlegger å rive opp gulvet seksjon for seksjon for å undersøke massen under grunnmuren. Det skal også tas ned noen vegger, men bygget som sådan blir stående. Massen som undersøkes skal fortløpende legges tilbake, slik at stabiliteten i bygget ikke svekkes mens arbeidet pågår.

– Det er ikke aktuelt å rive bygget, slik noen medier har spekulert om, sa etterforskningsleder Andreas Nilsen.

To av de siktede i saken, Vålnes' samboer og hennes nye kjæreste, arbeidet på gjestestua fram til de ble pågrepet i månedsskiftet oktober-november 2012. Tilbygget var under oppføring mens de arbeidet der.

Les også: Søsteren til Per Vålnes: – Et forsøk på det perfekte mord

Flere kilder

Det er tidligere opplyst at det er nye opplysninger fra et vitne som gjør at politiet har behov for ytterligere undersøkelser under bygget. Fredag gjentok politimesteren flere ganger at flere kilder ligger til grunn for beslutningen.

– Det er på det rene at opplysningene kommer fra flere hold og at informasjonen om at han ligger der er helt nødvendig å bringe klarhet i for den videre etterforskningen, sa Sæverud.

Kafédriften i gjestestua blir uberørt, mens konferansedelen og hotelldrift blir berørt. Politiet har kontakt med firmaet som satte opp bygget og har laget en detaljert plan for hvordan arbeidet skal gjennomføres.

Begjæringen om å få hjemmel til undersøkelsen ble overlevert Nord-Troms tingrett fredag. Arbeidet med å undersøke massen under nybygget blir ikke startet før sommerferien.

Bakgrunn: Vollan gjestestue kan skjule Per Vålnes