Bøndene er glade for brudd

SPLID: Norsk Bonde- og Småbrukarlags Merete Furuberg under pressekonferansen etter overleveringen av Statens tilbud i jordbruksoppgjøret. (Foto: Erik Johansen / NTB scanpix) Les mer Lukk

Bondeorganisasjonene puster lettet ut etter at det ble brudd i jordbruksforhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene i natt.

Fakta om gangen i jordbruksoppgjøret:  

*Slik er den videre behandlingen av årets jordbruksoppgjør:

* Jordbruksforhandlingene brøt sammen tirsdag 13. mai.

* Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sender regjeringens forslag til stortingsbehandling fredag 23. mai.

* Stortingets næringskomité holder åpen høring om jordbruksoppgjøret 27. mai.

* næringskomiteen holder sitt siste møte denne vårsesjonen tirsdag 12. juni. Det blir i praksis siste frist for å danne flertall for en innstilling.

* Stortinget behandler innstillingen tirsdag 17. juni.

– Dette er en stor lettelse, sier leder Merete Furuberg i Norges Bonde- og Småbrukarlag til NTB.

– Dette viser at regjeringen står alene og ikke har flertall for sin nye landbrukspolitikk. Nå får Stortinget mulighet til å ta debatten om hvordan maten i Norge skal produseres. Nå skjer det i åpenhet, ikke i et lukket rom i regjeringen, framholder hun.

Les også: Trygg mat viktigst - ingen interesse for kutt i støtten

Natt til fredag ble det klart at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringspartiene ikke lyktes i å komme fram til en enighet med støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti om justeringer i oppgjøret med bøndene, som ville gitt et flertall i Stortinget.

Bakgrunn: Regjeringen bryter forhandlingene med KrF og Venstre

Det skal være første gang i historien at en regjering forhandler med opposisjonen om et jordbruksoppgjør før det legges fram for Stortinget.

Furuberg avviser at en stortingsbehandling av landbruksoppgjøret vil svekke forhandlingsinstituttet mellom bøndene og regjeringen.

Derimot ville det virkelig undergravd instituttet om Stortinget fikk forelagt et annet tilbud enn det bøndene fikk, understreker hun.

– Da hadde jeg blitt ordentlig sint, sier hun til NTB.

Les også: – Nå må ikke Venstre og KrF gjemme seg, sier Lundteigen

Hun mener forhandlingsbruddet med støttepartiene er en alvorlig ripe i lakken for Listhaug.

– Dette viser jo at hun er en dårlig forhandler, sier Furuberg, som mener at de som roser landbruksministeren for å stå oppreist i stormen, tar feil.

– Dette er fanatisme. Hun står ikke rakt i stormen, men flakser av gårde, sier småbrukarlederen.