Regjeringspartiene forberedt på å prøve på nytt

BONDEVENN: Audun Lysbakken (SV) mener regjeringen mangler vilje til å ta ansvar for norsk matproduksjon. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Forhandlingene om en jordbruksavtale mellom regjeringen og støttepartiene brøt sammen i natt. Nå er det opp til Stortinget å ta hånd om det havarte bondeoppgjøret.

Fakta om gangen i jordbruksoppgjøret:  

*Slik er den videre behandlingen av årets jordbruksoppgjør:

* Jordbruksforhandlingene brøt sammen tirsdag 13. mai.

* Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sender regjeringens forslag til stortingsbehandling fredag 23. mai.

* Stortingets næringskomité holder åpen høring om jordbruksoppgjøret 27. mai.

* næringskomiteen holder sitt siste møte denne vårsesjonen tirsdag 12. juni. Det blir i praksis siste frist for å danne flertall for en innstilling.

* Stortinget behandler innstillingen tirsdag 17. juni.

– Vi er innstilt på å forhandle og samtale med de andre partiene for å lose dette i havn. I tråd med samarbeidsavtalen vil vi først prøve å bli enige med KrF og Venstre, sier landbrukspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet til NTB.

I godt humør

Proposisjonen fra Landbruksdepartementet til Stortinget om jordbruksavtalen var fredag morgen ennå ikke oversendt næringskomiteen, der den skal behandles. Det er ventet at dette vil skje med det første, og at forslaget vil være nær identisk med tibudet bondeorganisasjonene avslo.

At forhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene endte i brudd, bidrar ikke til sur stemning foran samtalene på Stortinget, bedyrer han.

– Jeg er stort sett i godt humør og prater godt med alle, sier Johansen.

Det er andre gang på en uke at regjeringspartiene skiller lag med KrF og Venstre i en betydelig sak. Sist fredag var det elektrifisering av Utsira som splittet partene.

Bakgrunn: Regjeringen bryter forhandlingene med KrF og Venstre

– Bytt lag for bøndenes skyld

Regjeringen mangler vilje til å ta ansvar for norsk matproduksjon, mener SV-leder Audun Lysbakken. Han ber KrF og Venstre innlede samtaler med de rødgrønne.

– Regjeringspartiene har selv plassert seg i mindretall i Stortinget, ved å forsøke å presse gjennom en landbrukspolitikk de vet det ikke er flertall for. En slik holdning må føre til at Stortinget tar makten og stemmer ned regjeringen, sier Lysbakken.

Han sier SV vil jobbe for en avtale som gir bøndene bedre inntekt enn regjeringen legger opp til og reverserer forslagene om strukturendringer til fordel for større bruk.

Les også: – Nå må ikke Venstre og KrF gjemme seg, sier Lundteigen

Ap frir til støttepartiene

Arbeiderpartiet har invitert de rødgrønne partiene samt KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne til samtaler om jordbruksoppgjøret.

Et møte skal etter planen finne sted over helgen, og hensikten er å få flertall i landbruksforhandlingene.

– Når regjeringen nå har kastet kortene i saken, må Stortinget ta ansvar, sier Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget.

– Dette for å sikre at målsettingene for landbruket som er nedfelt av Stortinget – økt matproduksjon og jordbruk over hele landet – blir ivaretatt. Som representant for det største opposisjonspartiet har jeg derfor invitert til samtaler om Stortingets videre behandling av saken, sier Storberget.

Invitasjonen er sendt i samråd med næringskomiteens leder, Geir Pollestad (Sp).

Storberget sier til VG at regjeringen har gjort et svakt politisk håndverk ved å legge fram et tilbud til bøndene som ikke er forankret i Stortinget, og som ikke vil få flertall.