Regjeringen bryter forhandlingene med KrF/Venstre

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har brutt jordbruksforhandlingene med regjeringens støttepartier. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix) Les mer Lukk

Forhandlingene om en jordbruksavtale mellom regjeringen og støttepartiene brøt sammen natt til fredag. Nå er det opp til Stortinget å ta hånd om det havarerte bondeoppgjøret.

Fakta om gangen i jordbruksoppgjøret:  

*Slik er den videre behandlingen av årets jordbruksoppgjør:

* Jordbruksforhandlingene brøt sammen tirsdag 14. mai.

* Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sender regjeringens forslag til stortingsbehandling fredag 23. mai.

* Stortingets næringskomité holder åpen høring om jordbruksoppgjøret 27. mai.

* næringskomiteen holder sitt siste møte denne vårsesjonen tirsdag 12. juni. Det blir i praksis siste frist for å danne flertall for en innstilling.

* Stortinget behandler innstillingen tirsdag 17. juni.

– Vi er innstilt på å forhandle og samtale med de andre partiene for å lose dette i havn. I tråd med samarbeidsavtalen vil vi først prøve å bli enige med KrF og Venstre, sier landbrukspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet til NTB.

Proposisjonen fra Landbruksdepartementet til Stortinget om jordbruksavtalen vil senere fredag bli oversendt næringskomiteen, der den skal behandles. Det er ventet forslaget vil være nær identisk med tibudet bondeorganisasjonene avslo.

Bakgrunn: Landbruksthriller på overtid

Endte i brudd

– Vi var ganske nære, så jeg synes det er overraskende og synd at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene. Spesielt med tanke på at vi var enige i retningen, men ikke tempo og omfang, og ikke minst at landbruk er en del av samarbeidsavtalen, uttalte støttepartienes to forhandlere Line Henriette Hjemdal (KrF) og Terje Breivik (V) da bruddet var et faktum natt til fredag.

KrF og Venstre krevde 250 millioner kroner mer enn det landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) først tilbød. De ønsket også en styrket miljøprofil og en fortsatt variert bruksstruktur.

De to støttepartiene sier de kom et godt stykke på vei når det gjelder bruksstruktur, men at det økonomiske spriket mellom krav og tilbud var utslagsgivende for bruddet.

Les også: Storberget: – Regjeringen kan ha gått utover sine fullmakter

– Ga mye

Statssekretær Julie Brodtkorb (H) ved Statsministerens kontor sier regjeringen var villig til å strekke seg langt for å komme støttepartiene i møte.

– Det sto ikke på pengene, men det sto på hvor KrF og Venstre ville postere pengene, sa Brodtkorb til NRK fredag morgen.

Hun sier regjeringen er opptatt av at bøndene skal ha samme inntektsutvikling som andre grupper i samfunnet, at det skal være økt matproduksjon i Norge og at det skal være et distriktslandbruk i dette landet.

Likevel ville ikke regjeringen komme med store påplussinger i den økonomiske rammen i det opprinnelige tilbudet fra staten. I stedet skal den ha åpnet for nye bevilgninger i revidert nasjonalbudsjett eller over statsbudsjettet til høsten.

– Vi ønsker ikke gjøre store endringer på rammen, slik at vi ikke har et landbruksinstitutt. Det er en viktig bærebjelke i norsk landbrukspolitikk, framholder Brodtkorb.

Landbruksinstituttet som Brodtkorb kaller det, er det norske forhandlingssystemet der bondeorganisasjonene forhandler om lønn og andre betingelser med staten.

Les også: – Nå må ikke Venstre og KrF gjemme seg, sier Lundteigen

Uvanlig

KrFs og Venstres utsendinger møtte opp på Statsministerens kontor like før klokken 21 torsdag kveld, dagen før regjeringen skal legge fram sin proposisjon på Stortinget.

Det er svært uvanlig at slike forhandlinger finner sted like før en proposisjon skal legges fram. Like før hadde Arbeiderpartiet gjort det klart at partiet ikke ville støtte Listhaugs tilbud til bøndene.

Nå håper de rødgrønne partiene at Venstre og KrF innleder samtaler med dem, framfor regjeringspartiene.

– Jeg håper vi kan møtes mandag eller tirsdag, sier Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget Storberget til VG.

Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget, mener det ligger store muligheter i stortingsbehandlingen når stortingsflertallet nå er fristilt fra statens tilbud til bøndene.

Les også: – Bøndene har sakket akterut i inntekt sammenliknet med andre

Ikke surt

Men først skal KrF og Venstre forhandle med regjeringspartiene på Stortinget. At forhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene endte i brudd, bidrar ikke til sur stemning foran samtalene på Stortinget, bedyrer Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.

– Jeg er stort sett i godt humør og prater godt med alle, sier Johansen.

Det er andre gang på en uke at regjeringspartiene skiller lag med KrF og Venstre i en betydelig sak. Sist fredag var det elektrifisering av Utsira som splittet partene.