Flomofre vender hjem på Balkan

En mann frakter mat i nærheten av en ødelagt grav i Topcic Polje i Bosnia-Hercegovina onsdag. Foto: Dando Ruvic / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Noen av de evakuerte flomofrene på Balkan fikk reise hjem mens vannet sakte trakk seg tilbake torsdag. De møtte store ødeleggelser.

Vannstanden synker torsdag og avdekker store skader som har ligget gjemt under overflaten de siste dagene.

De som får reise hjem, møtes av øde områder og en ulidelig stank. Store jordbruksområder er ødelagt og dekket av gjørmevann. Store områder er uten strøm, mens andre steder er vanskelige å nå.

51 omkomne

Fortsatt ligger dyrekadavre spredt flere steder etter flommen. Med temperaturer rundt 30 grader, begynner det å haste å få ryddet bort kadavrene før de råtner, sprer sykdommer og samler store mengder mygg. Så langt har 200 tonn døde dyr blitt ryddet bort i Serbia, ifølge landets landbruksdepartement.

51 personer er bekreftet omkommet i flommen, som er den verste naturkatastrofen Balkan har opplevd på en mannsalder.

– Vi trenger internasjonal bistand. Folk trenger mat og klær, men det er bare starten. Mange har ikke noe hjem å vende tilbake til, sier president for regionforsamlingen i Republika Srpska, Igor Radojicic.

Ber om hjelp

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen besøkte Sarajevo onsdag. Han sier organisasjonen er klar til å bistå landene.

Serbias statsminister Aleksandar Vucic har planlagt møter med Verdensbanken, FN og Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling for å be om økonomisk hjelp.

Vucic har tidligere anslått at det vil koste rundt 8 milliarder kroner å reparere skadene på Serbias infrastruktur. I Bosnia anslår myndighetene at skadene kan koste landet flere milliarder kroner. I Kroatia havner regningen trolig på over 250 millioner kroner.