Karzai suspenderte lederen for norsktrent spesialstyrke

Lederne for tre spesialpolitienheter er suspendert i Afghanistan. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Afghanistans president Hamid Karzai har suspendert lederen for den norsktrente spesialpolitienheten CRU, som anklages for å tjene utenlandske interesser.

Lederne av to andre spesialenheter innen det afghanske politiet er også suspendert, og de tre risikerer nå å bli stilt for krigsrett, skriver The Guardian.

De tre polititoppene anklages blant annet for ulovlig varetektsfengsling av mistenkte og for å ha skjendet en moské ved å ta med seg hund inn i bygningen.

De anklages også for å ha tjent utenlandske interesser ved å ha samarbeidet tett med amerikanske og britiske sikkerhetsstyrker, men de vil ikke bli tiltalt for spionasje, forteller kilder med førstehånds kjennskap til saken. Samarbeidet med norske spesialstyrker blir ikke nevnt.

Tett kontakt

Den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit (CRU) i Kabul har i flere år hatt tett kontakt med Forsvarets spesialkommando (FSK).

De norske spesialsoldatene hadde fra 2007 til 2009 ansvaret med å trene, utdanne og veilede den afghanske spesialpolitienheten, og de fikk på nytt ansvaret for dette i april 2012.

Oppdraget ble tidligere i år forlenget til ut 2014 og innebærer blant annet at norske spesialsoldater rykker ut sammen med CRU når Kabul utsettes for angrep og trusler.

Formelt skal de norske soldatene bare værer mentorer for afghanerne, men Forsvaret bekrefter at de kjemper «skulder ved skulder» i alvorlige situasjoner.

Innstilt operasjoner

De tre afghanske politilederne ble fjernet fra sine stillinger i forrige måned, og de afghanske spesialpolitienhetene har siden innstilt alle operasjoner. Det har ført til frykt for sikkerheten i Kabul.

Foruten lederen for CRU, som har ansvaret for sikkerheten rundt hovedstaden, er også lederen for den såkalte 333-kommandoen som opererer over hele Afghanistan suspendert.

Den tredje suspenderte er operasjonssjef og organiserer all logistikk rundt det afghanske politiets spesialstyrker.

Politiske motiver

Forholdene de tre anklages for, virker mindre alvorlige og alt tyder på at Karzai-regjeringens behandling av dem er politisk motivert.

Karzai har lenge vært kritisk til de utenlandske styrkenes nattlige operasjoner for å finne opprørere, og han skal være enda mindre fornøyd med at de samme styrkene har lært opp det afghanske spesialpolitiet til å gjøre det samme.

De to som sørget for å suspendere de tre polititoppene, er begge siden forfremmet. Innenriksdepartementet i Kabul vil overfor The Guardian ikke kommentere saken.

Hoppet av

Det er ikke første gang at det har vært strid rundt ledelsen av de afghanske spesialstyrkene.

I fjor hoppet en av lederne av og søkte politisk asyl i Danmark, mens CRU-lederen ble suspendert etter en reportasje på Al Jazeera som viste hvordan hans menn stormet afghanske hjem og tok fanger.

Karzai ble angivelig rasende over reportasjen og anklaget de afghanske styrkene for å opptre nøyaktig slik han har kritisert de utenlandske styrkene for å gjøre.

Først krevde han CRU-sjefen avsatt, men i mars i år ble han gjeninnsatt fordi ledelsen i Kabul så med bekymring på hvordan sikkerhetsstyrkene håndterte angrepet mot Hotel Serena. (©NTB)