Unge iranere bak YouTube-hit pågrepet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unge iranere pågrepet for glad musikkvideo
Seks unge iranere som ble pågrepet etter at de gjorde furore i sosiale medier med en film der de danser til Pharrell Williams' låt «Happy», skal være løslatt mot kausjon.

I filmen danser tre menn og tre kvinner sammen, kvinnene uten slør, i bakgater og på hustak. Teherans politisjef Hossen Sajedinia har kalt YouTube-klippet «en vulgær film som skader den allmenne kyskheten». Amatøropptaket er vist over 300.000 ganger.

En av de seks, motefotografen Reihane Taravati, bekreftet onsdag løslatelsen. Hun la ut et bilde på Instagram med teksten «hei, jeg er tilbake».

Tirsdag ble en gruppe unge mennesker vist frem på statlig iransk TV, der de med ryggen mot kameraet framstår som angrende syndere. Taravati skal angivelig ha vært i denne gruppen.

Se klippet som ungdommene ble pågrepet øverst i artikkelen

Pharrell Williams protesterte selv mot behandlingen av sine iranske fans på Twitter, og Reihane Taravati takket ham for støtten.

Kilder med tilknytning til de unge iranerne opplyser i sosiale medier at personen som redigerte klippet fortsatt er i politiets varetekt og har en rekke anklager rettet mot seg.

Irans president Hassan Rouhani lot til å ytre støtte til de dansene iranerne i en twittermelding onsdag:

– Lykke er vårt folks rett. Vi burde ikke være for strenge mot oppførsel forårsaket av glede, skriver han på engelsk.