Meteorologstreik kan stanse flytrafikk i Nord-Norge

Værvarselet for Nord-Norge kan bli rammet av streik hos meteorologene, noe som kan føre til full stans i flytrafikken i landsdelen. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Les mer Lukk

Dersom meteorologene i Tromsø tas ut i streik, kan Nord-Norge forsvinne fra NRKs værkart – og i verste fall kan flytrafikken stanse i hele landsdelen.

Det opplyser Forskerforbundet, som organiserer de fleste meteorologene i landet. Forbundet har varslet at fem meteorologer i Tromsø tas ut i streik fra mandag dersom ikke forhandlingene med staten fører fram.

Trolig vil publikum merke dette ved at Nord-Norge forsvinner fra Meteorologisk institutts værkart på NRK.

Men dersom uttaket gjøres på turnusen som varsler flyværet, kan konsekvensene bli alvorligere, advarer regionleder Helge Tangen ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Les også: 30.000 står klare til storstreik

– Flytrafikken kan i verste fall stanse i hele Nord-Norge og Svalbard, sier Tangen til Forskerforum.

Også trafikken til sjøs kan bli hardt rammet. Værvarslingen i Tromsø leverer værvarsler for havområdene mellom Norge og Nordpolen, også til internasjonale fartøy.

– Det er opp til 100 båter til en hver tid i norsk sektor som vi overvåker. Det er ganske mye trafikk – alt fra fiskebåter, kystvakt og en del cruisebåter, forteller Tangen.