Fortsatt uklart om russisk tilbaketrekking

En prorussisk aktivist ved en barrikade i østukrainske Luhansk. Det er fortsatt uklart om russiske styrker har trukket seg vekk fra grenseområdene mot Ukraina Foto: REUTERS / Valentyn Les mer Lukk

En NATO-offiser sier onsdag at de fortsatt ikke har sett beviser på at russiske styrker har trukket seg unna grensen mot Ukraina. USA sier de ser troppebevegelser, men ingen større tilbaketrekning.

– Det vi vet så langt, er at det har vært visse bevegelser, men jeg har ikke fått bekreftet, verken fra Pentagon eller NATO, at det foregår noe omfattende forflytning vekk fra grensen, sier armésekretær John McHugh i den amerikanske regjeringen onsdag. Uttalelsen kommer kort tid etter at en NATO-offiser fastslo at alliansen ikke hadde beviser for at de russiske styrkene var flyttet.

Les også:Russisk skifte gir håp for Ukrainas valg

Russlands president Vladimir Putin kunngjorde mandag at de russiske soldatene som er utplassert langs grensen, skulle vende tilbake til basene sine. Det statlige nyhetsbyrået RIA siterer det russiske forsvarsdepartementet på at styrkene er i ferd med å pakke sammen etter en øvelse i grenseområdene og forberede seg på å reise hjem.

Tirsdag sa en ukrainsk grensevakt at han ikke lenger kunne se russiske soldater og at russerne derfor hadde trukket seg tilbake. Også da opplyste NATO at de ikke hadde sett noe som ga dem grunnlag til å si at nabolandets soldater hadde fjernet seg fra grenseområdet.

Også myndighetene i Kiev var raskt ute med å tilbakevise uttalelsen og sa at de ikke på noen måte kunne bekrefte at en tilbaketrekking var i gang.