86 år gamle Hosni Mubarak dømt til tre års fengsel

Fallet er stort for Egypts tidligere president Hosni Mubarak. Onsdag ble han dømt til tre års fengsel for korrupsjon. eksdiktatoren n satt i rullestol bak et gitter i rettssalen. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Egypts tidligere president Hosni Mubarak er dømt til tre års fengsel for korrupsjon.

– Istedenfor å rette seg etter loven tillot Mubarak seg selv og sine sønner å ta hva de ønsket fra offentlige midler, fastslo dommer Osama Shaheen.

– Retten beordrer Hosni Mubarak fengslet i tre år, sa dommeren mens Mubarak hørte på fra et bur i rettssalen.

Mubaraks sønner Alaa og Gamal ble også dømt til fire års fengsel hver, for «tyveri av offentlige midler». Sønnene har tilranet seg over 100 millioner egyptiske pund, nærmere 70 millioner kroner. Pengene var øremerket vedlikehold av presidentpalasser.

I tillegg til fengselsdommen er Hosni Mubarak og sønnene dømt til å betale tilbake disse pengene – i tillegg til en bot på rundt 14 millioner kroner.

Vil anke

86 år gamle Mubarak satt i rullestol, kledd i en grå dress. Sønnene hans, i hvite fengselsdrakter, sto ved hans side da dommen falt.

– Vi vil anke, opplyste en av Mubaraks advokater, Mostafa Ali As etter dommen.

Fengselsstraffen vil utvilsomt glede mange egyptere som opplevde alle årene med Mubaraks korrupte regime, men ifølge observatører er det mange forretningsfolk som sto Mubarak nær som fortsatt har stor innflytelse.

Menneskerettsgrupper hevder at korrupsjonspraksisen fra Mubaraks tid fortsetter til tross for revolusjon og nye styresmakter.

Drapssak

Ekspresidenten ble i juni 2012 dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap på demonstranter. I januar fikk han medhold i en anke, og drapssaken skal behandles på nytt. Kort tid etter at han ble dømt til livsvarig fengsel, fikk Mubarak hjerneslag i fengselet.

Mubarak har siden vært i husarrest på et militærsykehus. Det er usikkert om han nå skal tilbake til sykehuset eller om han faktisk skal tilbake i fengsel.

Hosni Mubarak overtok som egyptisk president etter at Anwar al-Sadat ble drept i 1981. Han styrte landet fram til han gikk av etter omfattende protester som var en del av den arabiske våren. I februar 2011 overlot Mubarak makten til et militærråd.