Bråkende bønder klare for å møte Listhaug

KLARE FOR LISTHAUG: Tusenvis av bønder fra hele landet er i Oslo for å si hva de mener om regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret. (Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix) Les mer Lukk

Utstyrt med vannkanner, stokker og kubjeller er flere tusen bønder samlet i Oslo for å si hva de mener om regjeringens landbrukspolitikk og tilbudet i jordbruksoppgjøret.

Allerede tirsdag formiddag samlet de seg i bakgården til Landbrukets hus på Grønland i Oslo.

Geir Nordbotten fra Stokke i Vestfold forteller om stappfulle busser på vei inn til hovedstaden.

Det fungerer ikke

– Vi vil ikke ha en så sjeleløs politikk. Dette er utprøvd i andre land, og det fungerer ikke. Å bare satse på de største er feil vei å gå, sier han til NTB mens han slår løs på ei vannkanne.

Han mener landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har noe for seg når hun ønsker å bygge ned byråkratiet for bøndene, men ellers er det ikke mye støtte å hente fra vestfoldbonden.

– Landbruket blir tappet for energi slik det er nå, sier Nordbotten.

Ved Stortinget

Fra Grønland kommer bøndene til å gå via Youngstorget til Stortinget, der det holdes appeller fra klokka 14. Landbruksministeren har varslet at hun kommer med en appell også. Bonden fra Stokke er ikke sikker på om han kommer til å lytte eller å prøve å overdøve statsråden.

– Men vi har hørt det hun har å si før, kommenterer han.

Bondelagsleder Nils T. Bjørke sa mandag kveld at målet ikke er å skape kaos og lovte at trafikken ikke skal påvirkes av saktegående traktorer.

– Vi har ikke sett noen traktorer på kameraene våre eller fått meldinger om trafikkproblemer på grunn av aksjonen, sa trafikkoperatør Mette Brunæs i Veitrafikksentralen til NTB i 9-tiden.

Selv hadde Geir Nordbotten valgt et annet alternativ til buss enn traktor.

– Jeg hadde nok heller kommet med hest, forteller han.