Høyesterett stanset lekkasjesaken til Klomsæt

Bistandsadvokat i 22. juli-saken, Sigurd Jørgen Klomsæt, har vært beskyldt for å ha lekket politiets etterforskningsdikumenter fra 22. juli-saken til pressen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Advokat Sigurd Klomsæt får ikke anken over dommen som gir ham ansvaret at politiets etterforskningsdokumenter fra 22. juli-saken ble lekket til mediene opp i Høyesterett.

Klomsæts forsvarer, advokat John Christian Elden, bekrefter overfor NTB at saken dermed er kommet til veis ende i det norske rettssystemet. Klomsæt må til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hvis han vil ta saken videre.

Elden mener at ankeutvalget er på sviktende grunn når det nekter anken fremmet, og hevder hans anførsler om menneskerettighetsbrudd ikke er vurdert i beslutningen.

– Klomsæt synes å være dømt uten at han har brutt noen lov, noe som er svært uvanlig i Norge. Han vil vurdere å klage dette videre, sier Elden til Aftenposten.

I Strasbourg er det uansett ikke straffesaken som kommer opp for behandling, men om lagmannsrettens dom strider mot menneskerettighetskonvensjonen.

Den tidligere advokaten ble frifunnet av Oslo tingrett for beskyldningene om at han blant annet sto bak lekkasjene av bilder av Anders Behring Breivik og etterforskningsdokumenter fra 22. juli. Borgarting lagmannsrett kom til motsatt konklusjon i februar.

Den opprinnelige reaksjonen i 2012 var en bot på 20.000 kroner for grov uforstand i tjenesten.