Fire menn varetektsfengslet for gullsmedran i Oslo

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her slår ranerne til
Fire unge menn ble i Oslo tingrett onsdag varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha ranet en gullsmedforretning i Oslo i mars i år.

Alle er ilagt brev- og besøksforbud og er isolert fra hverandre i hele fengslingsperioden. De får også medieforbud de to første ukene av varetekten.

Mennene, som er svenske statsborgere, er henholdsvis 18, 18, 21 og 21 år gamle. De ble pågrepet av svensk politi i Stockholms-regionen i forrige uke, mistenkt for å stå bak det grove gullsmedranet på Grønland midt på dagen lørdag 29. mars.

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører og ble administrert av tingrettsdommer Kristin Barth-Larsen.

I sin begjæring om lukket rett viste aktor til at det er betydelig fare for bevisforspillelse, at politiet er i en intensiv fase av etterforskningen og at flere personer ikke er avhørt.

BAkgrunn: Flere pågrepet for gullsmed-ran i Oslo

Seks pågrepet

Til sammen seks personer er pågrepet etter ranet lørdag 29. mars, fem i Sverige og en i Norge. Fire av disse ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett onsdag.

– To ble utlevert mandag, og to tirsdag. En femte svensk statsborger nekter foreløpig utlevering til Norge, sa politiinspektør Einar Aas i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag.

En 26 år gammel mann er allerede varetektsfengslet, mistenkt for medvirkning til ranet.

De fire har fått oppnevnt advokatene Johnny Veum, Trygve Staff, Berit Reiss-Andersen og Øystein Storrvik som forsvarere.

Aktor i saken er politiadvokat Nina Bakken og hovedetterforsker er Yvonne Mauroy.

Les også: Ranet gullsmed begjært konkurs

Meldte seg selv

Torsdag morgen 24. april meldte en person seg for svensk politi i forbindelse med ranet av Sheikh Enterprise.

– Han møtte frivillig hos politiet i Sverige og vil bli avhørt i løpet av torsdag, sa politiadvokat Asmund Riegels til NTB senere samme dag.

Torsdag gikk politiet også til pågripelse av ytterligere én person. Natt til onsdag 23. april ble tre menn pågrepet i Stockholm i en operasjon norsk politiet koordinerte med sine svenske kolleger. Avhøret av dem startet onsdag og fortsatte torsdag.

Svensk påtalemyndighet har bistått norsk politi i arbeidet med å få mennene utlevert til Norge. Dette arbeidet startet fredag i forrige uke.

Av hensyn til etterforskningen har ikke politiet villet kommentere om de har funnet ransutbyttet eller hvilke beslag som er gjort.