– Putin besøker Krim 9. mai

Det ryktes at Russlands president Vladimir Putin skal markere seieren over Tyskland i andre verdenskrig under en militærparade på Krim-halvøya 9. april. Foto: Aleksej Druzjinin / RIA Novosti / Kreml / NTB scanpix Les mer Lukk

President Vladimir Putin reiser neste uke til Krim for første gang siden Russland annekterte den ukrainske halvøya, ifølge russiske medier.

Den russiske presidenten skal trolig overvære en militærparade på Krim 9. mai, ifølge avisene Kommersant og Gazeta. Paraden markerer seieren over nazistene i havnebyen Sevastopol under andre verdenskrig.

Turen til Sevastopol, som huser Svartehavsflåten, «er på agendaen, Kreml-ledelsen har bekreftet temaet», sier en høytstående kilde i forsvarsdepartementet i Moskva til Kommersant.

Ifølge rapportene kan Putin komme til å fly til Krim etter å ha vært til stede på Russlands årlige markering på Den røde plass i Moskva. Militærparaden markerer seieren over det nazistiske Tyskland for 69 år siden, som i Russland og de tidligere sovjetstatene markeres 9. mai.

Statsminister Dmitrij Medvedev kan komme til å slå følge med Putin, hevder de russiske avisene. Putin har for vane å bruke Sovjetunionens seier i andre verdenskrig for å styrke patriotisme og sanke folkelig støtte i hjemlandet.

Krisen i Ukraina har også hatt innslag av retorikk fra krigen. Regjeringen i Moskva har gjentatte ganger avfeid den provestlige regjeringen i Kiev, som midlertidig kom til makten etter protestene der, som «nazister» og «fascister».