Ny tornado øker dødstallet til 21 i USA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her flykter de fra dødstornadoen
To dager med tornadoer i Sørstatene har krevd minst 21 liv. Mandag raste en ny tornado gjennom Tupelo i Mississippi og jevnet deler av byen med jorda.

Minst én person mistet livet i Tupelo, en by på rundt 35.000 innbyggere i det nordøstlige Mississippi, som var fødestedet til Elvis Presley.

De fleste som er omkommet, døde søndag da det kraftige stormsystemet kastet biler i været og la hus og bygninger i ruiner i Arkansas og andre stater.

Mandagens tornado i Tupelo, en av flere som rammet Mississippi, ødela hundrevis av hus og forretninger, rev ned kraftlinjer og dro trær opp med røttene.

– Det var virkelig ille. Vi prøver å dra fram folk nå, sa politisjef Bart Aguirre mens redningsmannskaper gikk fra hus til hus og gjennomsøkte ødelagte bygninger.

Nedblåste kraftledninger og gasslekkasjer

Strømmen var gått i mesteparten av byen, og det ble innført portforbud fra klokka 20 om kvelden. Noen nabolag var helt avsperret mens mannskapene sjekket kraftledninger som var nede og gasslekkasjer.

– Det er en svært alvorlig situasjon. Jeg ber alle holde seg inne og være oppmerksom på dårlig vær. Det er fortsatt fare for flere tornadoer, sa borgermester Jason Shelton.

– Jeg hørte trær som knakk og ba alle legge seg på gulvet, sier Moe Kirk Bristow og legger til at han ikke har sett ett eneste hus som ikke har et tre boret gjennom det eller veltet over taket.

Se flukten fra tornadoen i videoen øverst i artikkelen

Stormsystemet fortsatte videre inn i nabostaten Alabama, der det er opplyst at to mennesker mistet livet i en trailerpark nær byen Athens. Det er også risiko for tornadoer i deler av Georgia og Tennessee.

Verst i Arkansas

I den hardest rammede delstaten Arkansas har redningsmannskaper siden søndag gjennomsøkt ruinene på leting etter overlevende i Faulkner County.

Guvernøren i Arkansas, Mike Beebe, sier at minst 15 mennesker omkom i hele delstaten da tornadoen rammet søndag og dermed innledet årets tornadosesong.

Ni av de omkomne bodde på den samme gata i den lille byen Vilonia, der den nye ungdomsskolen ble kraftig ødelagt av en trailer som ble blåst inn i taket.

Ett menneske døde i Oklahoma, ett i Iowa og ett i Kansas da tornadoer rammet også disse statene. I Kansas ble 70 hjem og 25 forretninger ødelagt, og 34 mennesker ble skadd, hvorav ni alvorlig.

Meteorologene sier at det er stor fare for nye tornadoer i dagene som kommer på grunn av et kraftig værsystem som kolliderer med et stort område med ustabil luft over det sentrale og sørlige USA.

Se NASA's satellittbilder over værsystemet i videoen under:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se NASA's satellittbilder over tornado-herjingene Les mer Lukk