Kerry nekter å ha kalt Israel apartheidstat

FEIL: En frustrert utenriksminister John Kerry beklager at han brukte ordet apartheidstat om risikoen Israel løper om det ikke lykkes å få til en tostatsløsning. (Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

USAs utenriksminister John Kerry nekter for å ha kalt Israel en apartheidstat i et privat møte med internasjonale forskere. Tirsdag utløper fristen USA har satt for en avtale.

– Jeg tror ikke, og jeg har aldri sagt, offentlig eller privat, at Israel er en apartheidstat eller har til hensikt å bli en, sa Kerry etter at meldingen om hans tale hadde ført til fordømmelser og krav om at han måtte gå av.

Men han innrømmet likevel at han ikke var helt heldig med ordvalget i talen han holdt i Den trilaterale kommisjon fredag.

– Jeg har vært aktiv lenge nok til å kjenne ordets makt til å skape misforståelser, selv om det ikke er meningen, og om jeg kunne endre opptaket, ville jeg ha valgt andre ord til å uttrykke min klare overbevisning om at den eneste måten man på lang sikt kan ha en jødisk stat og to nasjoner og to folk ved siden av hverandre i fred og sikkerhet, er med en tostatsløsning, sa han.

Les også: Abbas: – Vi vil anerkjenne Israel

Feil for Israel

Nettsiden til Daily Beast meldte mandag at Kerry hadde sagt at om Israel velger en enstatsløsning, ville landet ende opp med å bli enten en apartheidstat med annenklasses borgere, eller en stat som ødelegger sine muligheter for å være en jødisk stat.

Daily Beast sa de hadde fått et opptak av talen, som vakte raseri i Israel og førte til at den republikanske senatoren Ted Cruz krevde at Kerry går av.

Kerry har det siste året jobbet intenst for en fredsavtale som innebærer en tostatsløsning for Israel og Palestina.

Les også: Nådestøt for fredssamtalene mellom Israel og Palestina

Tostatsløsning

– En tostatsløsning framstår som det eneste reelle alternativet, sa Kerry på det lukkede møtet, ifølge The Daily Beast.

Nettsiden sier at han føyde til at hvis israelerne og palestinerne skal dele én stat, så vil landet enten ende opp som en apartheidstat der palestinerne er annenrangs borgere, eller så vil det bli en stat der Israels mulighet til å bestå som en jødisk stat, ødelegges.

Den trilaterale kommisjon er en gruppe som fremmer et tettere samarbeid mellom Nord-Amerika, Vest-Europa og Japan. Utsendinger fra både Vest-Europa, Russland og Japan skal ha deltatt på møtet.

Les også: – Holocaust er den mest avskyelige forbrytelse

Frist utløper

Verken Israel eller Palestina så ut til å ville gjøre noe for å hindre at Kerrys forsøk på å få til en fredsavtale rant ut i sanden tirsdag når fristen for en avtale utløper.

Kerrys krasse ord syntes å signalisere at USAs tålmodighet også var i ferd med å ta slutt etter over et år med intenst diplomati.

Det var da Israel nektet å løslate fanger som skulle settes fri, og samtidig nok en gang kunngjorde bygging av ytterligere boliger på okkupert palestinsk territorium at forhandlingene fikk dødsstøtet.

At Palestina da svarte med å søke medlemskap som stat i en rekke FN-organisasjoner og president Mahmoud Abbas inngikk en forsoningsavtale med Hamas gjorde ikke utsiktene for fortsatte forhandlinger bedre.

Statsminister Benjamin Netanyahu benyttet avtalen med Hamas som påskudd for å erklære at forhandlingene var over.

Kerry har åpenbart etter hvert vært mest frustrert over Israels manglende vilje til å inngå kompromisser, men likevel insisterte en optimistisk Kerry igjen i talen fredag på at fredsprosessen ikke er død.