Ukraina: – Russland vil starte tredje verdenskrig

TREDJE VERDENSKRIG: Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk kommer med nye og krasse utspill mot nabolandet Russland. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk sier at Russland ønsker å starte en tredje verdenskrig.

Landets forsvarsminister sier styrker står klar til å imøtegå aggresjon.

– Forsøk på en militær konflikt i Ukraina vil forårsake en militær konflikt i Europa. Verden har ennå ikke glemt andre verdenskrig, men Russland ønsker allerede å starte tredje verdenskrig, sier Jatsenjuk ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den fungerende statsministeren sier at Russland ønsker å okkupere Ukraina «både militært og politisk».

– En kilometer fra grensen

Russland holder en militærøvelse ved grensen til Ukraina. Ifølge den fungerende ukrainske forsvarsministeren Mykhailo Koval har de russiske styrkene vært svært nær den ukrainske grensen.

– En kolonne av russiske soltater nærmet seg Ukraina og var kun én kilometer fra grensen, men krysset den ikke. Våre væpnede styrker står klar til å imøtegå enhver aggresjon, sier Koval ifølge AFP.

Les også: Ukrainas president ber Russland trekke styrker tilbake

Presidentens stabssjef, Serhij Pasjynskij, sier at Ukraina vil slå hardt ned dersom militære styrker krysser grensen.

– Dersom russiske styrker krysser Ukrainas grense, vil vi tolke det som en militær invasjon, og vi vil tilintetgjøre angriperne, sier han.

– Vil unngå maktbruk

Fredag minnet Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin om at Russland allerede har gitt seg selv tillatelse til å sette inn militære styrker i Ukraina, men at de helst vil unngå det.

En talsmann for det russisk UD sier til nyhetsbyrået Interfax at landet er klar til å gå inn i «upartisk og konstruktiv» dialog med USA «med mål om å normalisere situasjonen i Ukraina».

Les også: Putin: - Ukrainas militærbruk får konsekvenser

Skuffet over Russland

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er skuffet over Russlands oppførsel etter avtalen om en nedtrapping av konflikten fra Genève torsdag forrige uke. Fredag ringte hun til Putin for å uttrykke sin bekymring.

– Enhver som følger hendelsene i Ukraina, skjønner at det som har skjedd siden avtalen i Genève, særlig fra russisk side og fra de prorussiske separatistene, er svært skuffende, sier Merkels talsmann Steffen Seibert ifølge Reuters.

Fredag sa USAs president at han vil ringe flere europeiske statsledere for å diskutere strengere sanksjoner mot Russland.

Eksplosjoner

Natt til fredag ble sju personer skadd da en bombe eksploderte ved en kontrollpost utenfor Odessa sør i Ukraina.

Innbyggerne i byen har satt opp flere slike kontrollposter rundt Odessa for å hindre at prorussiske separatister tar seg inn i Transdnjestr-regionen.

På en flyplass utenfor Kramatorsk øst i Ukraina eksploderte et militært helikopter etter at det ble truffet av en granat.

Piloten kom seg ut av helikopteret, men ble skadd i angrepet. Øyenvitner sier til Reuters at de hørte skuddveksling og tre eksplosjoner fra flyplassen.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Militærhelikopter eksploderte etter granat-angrep i Ukraina Les mer Lukk