– Et urovekkende signal fra Norge til verden

Kinesiske menneskerettsaktivister reagerer sterkt på det offisielle Norges uvilje mot å møte Dalai Lama. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Kinesiske menneskerettsaktivister reagerer sterkt på det offisielle Norges uvilje mot å møte Dalai Lama. Norge oppgir sine prinsipper, mener lederen for Hongkongs tredje største parti.

Også den innflytelsesrike, kinesisk-amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights in China (HRIC) reagerer sterkt på at norske myndigheter vil avvise å møte tibetanernes åndelige leder i eksil.

– Hvis norske myndigheter nekter å møte Dalai Lama av frykt for å irritere Beijing, vil det sende et urovekkende signal til verdenssamfunnet om at det norske folk ikke lenger har stor respekt for menneskerettigheter og friheter, sier Emily Lau, medlem av Hongkongs lovgivende forsamling Legco og leder av Det demokratiske partiet, til NTB.

Les også: Full forvirring rundt Dalai Lama-besøk

Bøyer seg

– Det signaliserer at Norge vil bøye seg for et autoritært regime på grunn av kommersielle og andre fordeler, fortsetter hun og tilføyer:

– Dette vil være spesielt ironisk fordi Dalai Lama kom til Norge for 25 år siden for å motta Nobels fredspris. Dissidenter i Hongkong og Fastlands-Kina lurer på hva det er som har forandret seg.

Hongkong har hatt en spesiell status siden millionbyen i 1997 ble tilbakeført til Kina etter å ha vært britisk koloni i 99 år.

Les også: - Avvisning av Dalai Lama slår tilbake på Norge

Lau er en forgrunnsfigur i kampen for demokrati i Hongkong og Kina. Partiet hennes ble det tredje største ved valget i Hongkong i 2012 med vel 13 prosent av stemmene, mot vel 20 prosent ved valget før.

Vil bli fordømt

– Selv om Norge er et lite land, er det blitt ansett som en forkjemper for friheter og menneskerettigheter, et land som vil holde fast ved sine prinsipper og ikke la seg skremme til taushet og underkastelse, sier Lau.

– En beslutning om ikke å møte Dalai Lama vil splintre dette bildet og bli fordømt av menneskerettighetsforsvarere over hele verden, inkludert dem som kjemper for å holde hodet over vann under kinesisk styre, understreker hun.

Les også: Kina advarer Norge mot Dalai Lama-besøk

Innflytelse

Hun er ikke med på at Norge får mer innflytelse på Kina ved å bøye seg.

– Norges evne til å påvirke er ikke avhengig av normale forbindelser eller ikke. Folkerepublikken Kina er meget pragmatisk. Hvis Kina trenger Norge, vil landet snakke med dere, sier Lau.

– Hvis Norge holder fast ved sine prinsipper, vil Norge sette seg i respekt i Beijing og i verden. På den måten vil Norge være bedre plassert for å ha innflytelse i Beijing, understreker hun.

– Overgir seg

Også lederen for HRIC, Sharon Hom, bruker sterke ord.

– Som menneskerettsorganisasjon mener vi at regjeringer som engasjerer seg med Kina, må gjøre det på et prinsipielt grunnlag som reflekterer respekt for menneskerettigheter, sier Hom til NTB fra organisasjonens hovedkontor i New York.

– Hvis norske myndigheter nekter å møte Dalai Lama på norsk jord av frykt for reaksjoner fra Kina, vil det avsløre at man oppgir både sin uavhengighet og sine prinsipper.

– «Normale» forbindelser, eller enhver forbindelse, må bygge på gjensidig respekt. Norges mulighet til innflytelse på Kina kan ikke være basert på frykt. Utgangspunktet må være at menneskerettigheter ligger til grunn, understreker hun.