Kerry: Russland vil måtte betale dyrt

Ifølge John Kerry har ikke Russland tatt «ett eneste konkret steg» i retning av å etterleve Genève-avtalen de undertegnet med Ukraina i forrige uke. Foto: AFP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Russland skal få betale dyrt dersom landet ikke endrer kurs overfor Ukraina, truer USAs utenriksminister John Kerry. Forsvarsminister Chuck Hagel anklager russerne for provoserende destabilisering.

Ifølge Kerry har ikke Russland tatt «ett eneste konkret steg» i retning av å etterleve Genève-avtalen de undertegnet med Ukraina i forrige uke.

USAs utenriksminister, som torsdag hadde sin norske kollega Børge Brende (H) på besøk, varsler nye straffetiltak dersom Moskva ikke ligger unna Ukraina.

– Vinduet for å endre kurs er nå i ferd med å lukkes, sier han.

Høy pris

– President Putin og Russland har nå et valg. Dersom Russland velger å trappe ned, vil vi alle ønske det velkommen. Men dersom Russland ikke gjør det, kommer verden til å sørge for at de vil måtte betale en stadig høyere pris, sier Kerry.

– Det vil ikke bare være en stor tabbe av Russland, det vil også være en kostbar tabbe, sier han.

Les også: Obama truer med flere sanksjoner mot Russland

Farlig

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sparer heller ikke på skytset i sin kritikk av Russlands rolle i Ukraina-krisen. Han er svært bekymret over rapportene om russisk militæraktivitet langs grensa mot landet.

– Dette er farlig destabilisering og det er svært provoserende. Dette er ikke nedtrapping, det er faktisk en opptrapping, sier Hagel.

Under et besøk i Mexico torsdag opplyste Hagel at han håper å kunne diskutere den spente situasjonen i en telefonsamtale med sin russiske kollega Sergej Sjoigu.

Stadig vanskeligere

– De gjør det nå stadig vanskeligere å finne en diplomatisk og fredelig løsning, sier Hagel.

Han viser til avtalen Russland og Ukraina inngikk i Genève i forrige uke, der begge land forpliktet seg til å redusere spenningen.

– Dette går nå i stikk motsatt retning av det russerne undertegnet på, og avtalen som ble inngått forrige torsdag, sier han.

Drepte separatister

Ukrainske regjeringsstyrker brukte torsdag våpenmakt for å gjenerobre den opprørskontrollerte byen Slavjansk øst i landet. Minst fem prorussiske separatister ble drept i aksjonen.

Regjeringssoldatene trakk seg deretter tilbake og byen kontrolleres fortsatt av separatistene.

– Denne opptrappingen og tallet på drepte kan bringe en russisk militærintervensjon nærmere enn noensinne, konstaterer Claus Mathiesen, forsker ved det danske Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraina.