Ekspert: Kun unnskyldning overfor Kina er godt nok

Utenriksminister Børge Brende (H) kommer neppe til å åpne døren for Dalai Lama, mener Hareide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Utenriksminister Børge Brende (H) kan unnlate å møte Dalai Lama, men kinesernes holdning vil uansett ikke bli endret. For Kina er norsk unnskyldning det eneste som vil rette på forholdet, mener professor Paul Midford, leder for NTNUs Japan-program.

Brende understreket onsdag at det ennå ikke er bestemt om representanter for regjeringen skal møte tibetanernes åndelige leder Dalai Lama når han kommer til Oslo neste måned.

Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide mener det skinner gjennom at regjeringen skygger unna.

– Alt tyder på at utenriksministeren ikke ønsker å møte Dalai Lama. Men jeg mener det er naivt å tro at vi får et normalisert forhold til Kina dersom vi lar være å møte Dalai Lama. Jeg er enig i at vi bør jobbe for å bedre forholdet, men ikke uten å følge våre egne verdier, sier Hareide til Aftenposten.

Heller ikke Midford har tro på positiv effekt ved å unngå møte med Dalai Lama.

– Kina har lang tradisjon for å drive det vi kaller unnskyldningsdiplomati. Jeg kan ikke se at dette vil få kineserne til å vike fra kravet om at Norge må unnskylde Liu Xiaobo-fredsprisen, sier Midford.

Les også: - Dreier seg om langt mer enn et knippe norske bedrifters fortjeneste

Han viser til at flere statsledere har møtt Dalai Lama uten at bilaterale forhold har tatt nevneverdig skade.

– Dessuten er Kinas viktigste sanksjoner mot Norge på plass. Trolig er kun en unnskyldning godt nok, sier Midford til avisen.

Brende sa onsdag at norsk handel med Kina er blitt skadelidende som følge av at Nobels fredspris ble gitt til Liu Xiaobo i 2010.

Les også: Kina advarer Norge mot å møte Dalai Lama

Men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at dette er feil. Tallene slår fast at handelen i fjor nådde nye rekorder og er nå høyere enn den var i 2010.