Drivgods i Australia sjekkes mot savnet fly

Et P3 Orion-fly tar av for å lete etter det savnede, malaysiske flyet som styrtet i Indiahavet. Det er fortsatt ikke funnet vrakrester. Foto: Greg Wood / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Uidentifisert drivgods som er skylt i land langs den australske kysten, sjekkes mot det savnede flyet som trolig styret i Indiahavet.

Australsk politi har tatt hånd om drivgodset, som ble funnet omtrent ti kilometer øst for byen Augusta på sørspissen av delstaten Vest-Australia, opplyser myndighetene i landet.

Det gis ingen nærmere beskrivelse av materialet, som er det første som er observert på flere uker. Drivgodset er også det første mulige sporet etter flyet siden et signal fra de svarte boksene ble plukket opp 4. april.

Myndighetene i Australia studerer nå fotografier av materialet, som beskrives som metallflak.

– Dess mer vi ser på det, jo mer nedslåtte blir vi, sier en representant for myndighetene til den australske avisen The Age.

MH370-flyet var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det antas å ha styrtet i Indiahavet 8. mars, langt fra flyets opprinnelige rute. 239 personer var om bord i Boeing 777-maskinen.

Les også: Abbot har stor tro på nye signaler fra flysøk

– Skal ikke stå på penger

Australia leder den flernasjonale leteaksjonen, og det er australierne som må ta størsteparten av regningen for det som ser ut til å bli den mest kostbare leteaksjonen i internasjonal luftfartshistorie.

– Kostnader vil bli et tema i framtiden, men det skal ikke stå på penger nå, sa den australske forsvarsministeren David Johnston på en pressekonferanse onsdag.

– Vi ønsker å finne dette flyet. Vi ønsker å kunne si til våre venner i Malaysia og Kina at dette ikke handler om penger. Vi er opptatt av å hjelpe dem i en tragisk situasjon, sa Johnston videre.

To tredeler av passasjerene på MH370 var kinesere, og Kina, Malaysia og Australia er blant de åtte landene som deltar i leteaksjonen Indiahavet med skip og fly.

Internasjonal gransking

Samtidig opplyser malaysiske myndigheter at de har godkjent utnevnelsen av et internasjonalt team som skal undersøke mysteriet rundt det savnede passasjerflyet.

– Formålet med den internasjonale granskingen er å evaluere, undersøke og fastslå hva som kan ha forårsaket ulykken, slik at lignende hendelser kan unngås i framtiden, sa den malaysiske transportministeren Hishammuddin Hussei onsdag.

Det beste sporet som den australske leteaksjonen har hatt å gå etter så langt, er signaler fra havbunnen sør i Indiahavet som kan stamme fra flyets svarte bokser. Men boksenes forventede levetid på 30 dager er allerede langt overskredet.

Ubåt snart ferdig

På grunn av signalene har letemannskapene peilet seg inn på en mulig posisjon for flyvraket om lag 1.550 kilometer fra byen Perth på vestkysten av Australia.

Augusta, der vrakgodset er skylt i land, ligger like sør for Perth.

Den amerikanske miniubåten Bluefin-21 er godt i gang med å undersøke havbunnen og et innsnevret området rundt stedet der et av fire signaler ble fanget opp.

Ubåten har allerede undersøkte to tredeler av det gjeldende området uten å finne spor av flyet.

Bluefin-21 ventes å være ferdig med dybdesøket om få dager.