Giske vil ikke bli Ap-leder, alt klart for Støre

Trond Giske ønsker ikke å utfordre Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Trond Giske bekrefter at han ikke vil ta opp kampen om å bli ny leder for Arbeiderpartiet. Dermed ligger veien åpen for Jonas Gahr Støre.

– Det siste Arbeiderpartiet trenger nå, er en opprivende personstrid. Det er politikk og ikke posisjoner som må ha føringen framover, sier Trond Giske til TV 2 mandag kveld.

Bare timer tidligere hadde sentralstyret i Ap bestemt at det skal kalles inn til ekstraordinært landsmøte 14. juni, hvor eneste sak på dagsorden er valg av ny leder etter Jens Stoltenberg. Giske ble i løpet av dagen blitt spurt av sin fylkesleder i Sør-Trøndelag, Eva Kristin Hansen, som også sitter i valgkomiteen, om han er en aktuell kandidat.

Stoltenberg: – Vondt, nesten sårt

– Støre er utmerket

– Jeg har varslet valgkomiteen nå i kveld om at jeg ikke er en aktuell kandidat, sier Giske til Adresseavisen.

Han peker på Støre som den åpenbare, om ikke den eneste, kandidaten til å ta over ledervervet i «ørnen blant partiene». Giske avlyser dermed effektivt lederkampen mot sin desidert sterkeste rival før den i den hele tatt har begynt.

Støre er «en utmerket kandidat», ifølge Giske.

– Jonas har nytt stor tillit i partiet og er en person jeg føler jeg jobber godt i lag med, sier Giske til Adressa.

Ønsket av Stoltenberg

Jens Stoltenberg selv vil ikke ha noen offentlige synspunkter på at han nå synes å få viljen sin, ved at Støre etter alle solemerker blir valgt til leder. Det er landsmøtet som er suverent i spørsmålet om hvem som skal lede partiet, påpeker han.

– Trond er usedvanlig dyktig og har oppnådd mye. Dette er hans valg, det er en avklaring. Ingen kan diktere hvem som skal bli leder i Ap, og det dummeste en sittende leder kan gjøre er å forsøke å overstyre den prosessen, sier Stoltenberg til TV 2.

Jonas Gahr Støre var ikke umiddelbart tilgjengelig mandag kveld.

Giske svarer på sin side ikke på spørsmål om han ved neste ordinære landsmøte vil stille som nestlederkandidat.