– Russland er skuffet over Norges holdning

– Vi er skuffet over Norges holdning, sier pressesekretær Petr Svirin ved landets ambassade i Norge til NTB. Foto: Ole Peder Giæver / ABC Nyheter. Les mer Lukk

Russland er skuffet over at Norge innstiller militært samarbeid, men vil ikke komme med noen motreaksjon, ifølge landets ambassade.

– Vi er skuffet over Norges holdning, sier pressesekretær Petr Svirin ved landets ambassade i Norge til NTB.

– For oss er alt som før og ingenting endret, og vi er åpne og klare til å samarbeide videre. Men dette er en beslutning den norske regjeringen må ta, legger han til.

Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina er bakgrunnen for at Norge for en uke siden valgte å innstille alle planlagte, bilaterale, militære aktiviteter med Russland til utgangen av mai i år.

Reaksjonen mandag er den første fra russisk hold etter at beslutningen ble kjent.

Les også:Ukraina: – Russland vil ha oppløsning og ødeleggelse

Ikke sanksjoner

Forsvarsdepartementet bekreftet overfor NTB mandag at det foreløpig ikke har mottatt noen offisiell reaksjon fra Russland på beslutningen.

– Vi kommer ikke til å innføre negative tiltak, som sanksjoner, mot Norge. Grunnen er at vi ikke tror det fører noensteds hen, sier Svirin, og viser til et russisk ønske om dialog og samarbeid.

– Vi forstår ikke hvorfor situasjonen rundt Ukraina skal skade det tosidige forholdet mellom Norge og Russland, sier Svirin, som understreker at det må to parter til for å samarbeide.

Annekteringen av Krim har møtt bred fordømmelse i Vesten, som også har innført politiske og økonomiske straffetiltak mot Russland.

Les også:Sjokolademagnat seiler opp som favoritt i Ukraina

Innstilte samarbeid

Selv om regjeringen avlyser mange militære aktiviteter som var planlagt sammen med Russland, vil Norge fortsatt samarbeide med nabolandet i øst om fiskeriforvaltning, grenser, miljøspørsmål og atomsikkerhet.

Et besøk fra Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu og landets marinesjef, samt et russisk fartøybesøk til Oslo i mai, er blant aktivitetene som er avlyst.

– Vi innstiller en del av de aktivitetene som er i det bilaterale samarbeidet vi har militært med Russland, sa statsminister Erna Solberg (H).

I begynnelsen av mars ble den russiske ambassadøren i Norge, Vjatsjeslav Pavlovskij, innkalt til møte i Utenriksdepartementet for å høre Norges og NATOs fordømmelse av Russlands militære opptrapping på Krim.

Les også:Putin ringte Obama for å diskutere Ukraina-krisen

– Symbolsk

Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener det ville vært vanskelig for Norge å ta imot forsvarsminister Sjoigu rett etter hans besøk på Krim. Han avdramatiserer for øvrig de norske tiltakene på det militære området.

– Etter mine begreper er dette først og fremst en veldig symbolsk handling. Det kommer ikke til å ha noen direkte konsekvenser for verken Norge eller Russland, det er ikke snakk om noen store kontrakter som går i vasken, sa han til NTB sist uke.

Godzimirski tror det ville vært vrient for Norge å fortsette et militært, tosidig samarbeid med Russland slik situasjonen er nå. Han peker på at flere andre land også har innstilt dette samarbeidet.