Sundtoft: – Handlingslammelse er det siste vi trenger

Miljøminister Tine Sundtoft (H) mottok mandag den siste rapporten til FNs klimapanel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Les mer Lukk

Utslippskutt og tilpasning til klimaendringene må gå hånd i hånd, sa miljøminister Tine Sundtoft (H) da hun mottok den siste rapporten til FNs klimapanel.

Under seremonien i Oslo mandag kalte hun rapporten det mest komplette bildet av virkningene av klimaendringene vi noen gang har hatt.

– Vi må ikke la pessimismen ta overhånd. Det er ingen grunn til det. Pessimisme skaper kun handlingslammelse, og det er det siste vi trenger, sa Sundtoft.

6 av de 310 forskerne bak rapporten er norske, og 5 av disse var til stede for å presentere rapportens funn og overlevere en kopi til Sundtoft.

En av dem er Pål Prestrud. Han framholdt at arter og økosystemer over hele verden påvirkes av klimaendringene.

– Angår alle

– Klimaendringene angår oss alle, sa Prestrud, som er direktør for Statens naturoppsyn og tidligere leder for forskningsinstituttet CICERO.

– Hvis vi fortsetter som vi gjør i dag, får det vesentlige konsekvenser for økosystemene på land. Noen av dem kan bryte sammen, sa Prestrud.

Les også: Verden må tilpasse seg usikker klimaframtid

Han pekte på at utbredelsesområdene til mange arter er blitt påvirket av forandringene i klimaet.

Mer vegetasjon på tundraen i Arktis har endret økosystemene her fullstendig.

Regnskogen i Amazonas og tundraen i Arktis er blant naturområdene som er utsatt for store negative konsekvenser av klimaendringene framtiden, ifølge Prestrud.

Virkninger og tilpasning

Det er del to av den femte rapporten fra klimapanelet som blir lagt fram mandag. Delrapporten omhandler virkninger, sårbarheter og tilpasning til klimaforandringer.

Les også: Amerikansk forsker: - Vil få flere vintre som i år

Rapporten slår fast at menneskeskapte klimaforandringer er i gang, og at konsekvensene kan bli svært alvorlige i løpet av dette århundret.

Videre foreslår rapporten tiltak for å redusere risikoen ved klimaendringene gjennom tilpassing og utslippsreduksjoner.