Brasiliansk flertall gir kvinner skylden for voldtekt

Kvinner som kler seg utfordrende i Brasil, har seg selv å takke dersom de blir voldtatt, mener et flertall av de spurte i en ny meningsmåling i landet. Selv om Brasil er et land preget av konservativ katolisisme, er det mye nakenhet å se under karnevalet i Rio de Janeiro. Foto: AFP Photo Les mer Lukk

En meningsmåling som tyder på at brasilianere flest mener at utfordrende kledde kvinner må regne med å bli voldtatt, vekker sterke reaksjoner i Brasil.

Av de 3.810 spurte i det katolske landet mener 58,5 prosent at «det ville ha vært færre voldtekter dersom kvinner hadde oppført seg».

Hele 65 prosent av de spurte i målingen mener at kvinner som på en utfordrende måte viser fram kroppen sin, har seg selv å takke dersom de blir antastet. Meningsmålingen er utført av det statlige IPEA-instituttet i Brasil og har vakt sterke reaksjoner, og debatten raser i sosiale medier. Noen reagerer sterkt på funnene, andre mener undersøkelsen er tendensiøs.

Særlig oppsiktsvekkende er det at over 66 prosent av dem som deltok i meningsmålingen, selv var kvinner.

Naken-kampanje

Jeg fortjener ikke å bli voldtatt står det på brystet til denne kvinnen.

Journalisten Nana Queiroz har startet en kampanje på det sosiale nettstedet tumblr , der over 20.000 brasilianske kvinner hittil har lagt ut lettkledde bilder av seg selv med teksten «Jeg fortjener ikke å bli voldtatt».

– Det mest overraskende av alt, er at det er lov å gå rundt naken under karnevalet, men ikke i virkelighetens verden, sier 28 år gamle Queiroz, som selv har mottatt mange trusler om voldtekt etter at hun startet kampanjen.

Katolsk

Meningsmålingen avdekker et velkjent paradoks i Brasil, der mange er besatt av kropp, utseende og sensualitet, samtidig som samfunnet er preget av konservative, katolske normer.

President Dilma Rousseff er blant dem som har reagert på meningsmålingen.

– Det brasilianske samfunnet har fortsatt et langt stykke igjen å gå. Dette viser også at myndighetene og samfunnet må samarbeide i kampen mot vold som rammer kvinner, både i og utenfor hjemmet, sier Rousseff.

Kirkekritikk

Rousseff undertegnet i fjor en ny lov som skal beskytte landets kvinner mot seksuell vold.

Loven høstet imidlertid skarp kritikk fra den katolske kirke, som mente at den var et første steg på veien mot å legalisere abort.

Brasil er med sine 123 millioner katolikker det landet i verden med den største katolske befolkningen.

Under valgkampen i 2010 tvang kirken Rousseff til å avgi et skriftlig løfte om at hun ikke kom til å avkriminalisere abort dersom hun ble valgt.

Dilma Rousseff taler til nye ministre 17. mars. Foto: AFP Photo (NTB scanpix)