ESA undersøker om Telenor skviset konkurrenter

ESA etterforsker om selskapet har brutt konkurransereglene i EØS-avtalen. Arkivfoto fra Telenors hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Halvannet år etter razziaen mot Telenor har overvåkingsorganet ESA besluttet å etterforske om selskapet har brutt konkurransereglene i EØS-avtalen. Telenor mener det hele er udramatisk.

Telenor:  
 • Norsk teleselskap
 • Grunnlagt 1855. Fikk sitt nåværende navn i 1995
 • Det tidligere statsselskapet er i dag et delprivatisert og børsnotert aksjeselskap
 • Hovedkontoret er på Fornebu i Bærum
 • Administrerende direktør: Jon Fredrik Baksaas
 • Styreleder: Svein Aaser
 • Ansatte: 33.000 i 12 land, derav 4.500 i Norge
 • Omsetning i 2013: 103 milliarder kroner

(Kilde: Telenor)


ESAs sak mot Telenor:

 • EFTAs overvåkingsorgan ESA har åpnet formell sak mot Telenor Norge AS og Telenor ASA. ESA etterforsker hvorvidt Telenor har brutt konkurransereglene i EØS-avtalen.
 • ESA vil undersøke om Telenors prissetting har resultert i en ulovlig marginskvis for konkurrenter som tilbyr mobile datatjenester til sluttbrukere og pakkeløsninger for mobile telekommunikasjonstjenester.
 • ESA vil også etterforske hvorvidt klausuler i Telenors kontrakter for mobile telekommunikasjonstjenester til sluttbrukere kan virke utestengende overfor Telenors konkurrenter.
 • ESA gjennomførte i desember 2012 en uanmeldt kontroll ved Telenors hovedkontor på Fornebu. En stor mengde materiale ble samlet inn. Kontrollen ble gjennomført i samarbeid med Konkurransetilsynet, som undersøkte en annen sak, som gjelder Telenors virksomhet i mobilmarkedet i Norge.

(Kilde: ESA)

– Vi vil fortsette å samarbeide med ESA og levere den informasjon og dokumentasjon ESA ber om i sitt arbeid. Vi har tidligere uttalt at vi mener vi ikke har gjort noe galt, og det er fortsatt vår oppfatning, sier kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor Norge.

EFTAs overvåkingsorgan ESA opplyser i en pressemelding at de vil undersøke om Telenors prissetting har resultert i det de kaller en ulovlig marginskvis for konkurrerende selskaper – med andre ord at Telenor kan ha satt sine priser til konkurrentene så høyt at disse ikke klarer å tjene penger når de selger tjenestene videre til sine kunder.

Ifølge ESA er det snakk om konkurrenter som tilbyr mobile datatjenester til sluttbrukere og pakkeløsninger for mobile telekommunikasjonstjenester.

Klausuler

Overvåkingsorganet vil også etterforske hvorvidt klausuler i Telenors kontrakter for mobile telekommunikasjonstjenester til sluttbrukere kan virke utestengende overfor Telenors konkurrenter.

Dersom slik utestengende atferd kan påvises, mener ESA det er grunn til å tro at den kan ha gått ut over sluttbrukerne ved å gjøre det vanskeligere for Telenors konkurrenter å etablere seg eller å vokse i markedet.

Ifølge ESA er mulige konsekvenser for konkurrentene færre valgmuligheter, høyere priser og mindre nyskaping.

Les også: Telenor skal ta betalt for BankID på mobil

– Ingen dramatikk

Det var i 9-tiden om morgenen den 4. desember 2012 at representanter fra Konkurransetilsynet og ESA troppet opp på Telenors hovedkontor på Fornebu i Bærum og gjennomførte en uanmeldt kontroll. Under det som i mediene ble omtalt som en razzia, ble en stor mengde materiale samlet inn, både i form av dokumenter og elektroniske data.

Telenor understreker at de har samarbeidet med ESA og levert all informasjon og dokumentasjon som ESA har forespurt. Men etter snart halvannet års undersøkelser åpner nå ESA sak.

Men også ESA understreker at beslutningen om å åpne sak, ikke gir noen indikasjon på utfallet av saken.

– Avgjørelsen om å åpne sak betyr ikke at ESA har funnet det bevist at det eksisterer brudd på konkurransereglene, og sier ikke noe om det endelige utfallet av etterforskningen. Det betyr kun at ESA vil fortsette med en mer omfattende etterforskning, understreker avdelingsdirektør Per Andreas Bjørgan i ESA.

Les også: Telenor blir alene om å kreve betaling

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter er eid av Telenor.