Obama: – Russlands oppførsel er et svakhetstegn

USAs president Barack Obama på en pressekonferanse etter toppmøtet i Haag tirsdag. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix Les mer Lukk

Russlands oppførsel overfor nabolandet Ukraina er et svakhetstegn, mener USAs president Barack Obama, som lover å beskytte russernes naboer.

– Russland er en regional makt som truer noen av sine nærmeste naboer. Det er et tegn på svakhet snarere enn styrke, sa Obama under toppmøtet i Haag tirsdag.

Han gir samtidig uttrykk for sterk støtte til NATO-landene som ligger i nærheten av Ukraina og som måtte føle seg truet av Russland.

– Hvilke forsikringer har Russlands naboland mot fremtidige forsøk på å overta deres territorium? Noen av de landene er jo NATO-land, og som NATO-land er vi alle enige om at vi skal overholde artikkel fem og ideen om det kollektive forsvar, la han til.

Les også:Vestlig uro over russisk styrkeoppbygging

Krim-uro

– Vi jobber nå mer intensivt for å sikre at vi har beredskapsplaner, slik at enhver NATO-alliert kan være sikker på at vi kommer til å handle for å forsvare dem, sa den amerikanske presidenten videre.

Obama påpekte at Russlands annektering av Krim-halvøya ikke er et avsluttet kapittel, ettersom det ikke er blitt anerkjent internasjonalt. Han er kritisk til at russiske styrker står langs grensen til Ukraina.

– Det ser ut til å være et forsøk på å skremme. Juridisk sett har Russland rett til å ha egne styrker på egen jord. Men jeg tror ikke situasjonen er løst, og jeg mener at Russland har gjort en rekke feilgrep. Dette er ikke måten å løse uenigheter på i det 21. århundre, sa presidenten.

Bakgrunn:Ukrainske marinebaser under russisk kontroll

Trussel om energisanksjoner

Obama truet også med at både USA og Europa er klare til å utvide sanksjonene mot Russland til å omfatte områder som handel og energi – dersom situasjonen rundt Ukraina ikke roer seg.

– Det er opp til Russland å handle ansvarlig og igjen vise vilje til å følge internasjonale standarder. Hvis landet ikke gjør det, vil det komme til å koste enda mer, sa Obama og la til at forberedelser er i gang for ytterligere økonomiske straffetiltak om ikke Russland endrer kurs.

Les også:G7-landene enige om å utestenge Russland