Slakt av Stoltenberg erstattet med ros

Arbeiderparti-leder og tidligere statsminister Jens Stoltenberg stilte mandag opp til en kort fotomulighet, men ville ikke kommentere NATO-jobb. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Flere politikere slaktet for et halvt år siden Jens Stoltenbergs lederegenskaper. Nå blir han fremsnakket av de borgerlige.

Stoltenberg er kalt konfliktsky, feig, pinglete, og han har blitt kritisert for å være lite handlekraftig. Men denne kritikken er etter bare et halvt år snudd til rosende omtale fra den borgerlige siden i norsk politikk.

– Han har ledet Norge og Ap i mange år, så helt konfliktsky kan han ikke være, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til Aftenposten.

Helleland fortsetter fremsnakkingen av Stoltenberg og fremhever at Ap-politikeren har «bred og lang erfaring og en utstråling som skaper tillit».

Bakgrunn: – Stoltenberg blir ny NATO-sjef

Egenskaper

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, som tidligere har kritisert Stoltenberg for å mangle handlekraft, sa mandag til NRK at Stoltenberg er flink.

– Jeg mener at han er en konsensusorientert politiker. Det jeg hører fra dem som har sittet og jobbet med ham, er at han er flink på prosess, noe han også blir kritisert for – det at man gjerne vil ha avklaring med én gang på enkelte saker, sa Solberg.

Les også: Stoltenberg ønsker rask avklaring om NATO-toppjobb

Også Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik og Venstre-leder Trine Skei Grande fremhever en rekke egenskaper ved Stoltenberg som de mener gjør at han vil passe godt som NATO-sjef. De to vektlegger Stoltenbergs lange erfaring som statsminister, hans internasjonale deltakelse og hans gode kontaktnett.

Solberg sier seg enig og legger til at Stoltenberg «er en person med mange gode kvalifikasjoner».

Les også: Tajik: Ap må gnistre for å vinne tilbake makten

Solberg vil ha rask prosess

Mandag deltok Solberg på et toppmøte om atomsikkerhet i Haag i Nederland. Der måtte hun svare på mange spørsmål fra norsk og internasjonal presse om Stoltenberg. Hun fortalte at hun ønsker seg en rask avgjørelse.

– Når vi er i den situasjonen vi er i mellom Ukraina og Russland og NATO, gjør hele det sikkerhetspolitiske bildet at det hadde vært fint å vite raskt hvem som skal ta over uten noen lang persondiskusjon fremover, sa Solberg til NTB.

Hun la til at hun ville ha ment dette uansett hvem som var kandidat.

– Jeg jobber alltid for at nordmenn skal få gode jobber, også for at Stoltenberg skal få dette, om det er aktuelt. Men det viktigste nå er faktisk å sørge for at det ikke er noen som trenerer en rask prosess, sa Solberg videre. Hun understreket overfor internasjonal presse at Norge ikke har lansert noen offisiell kandidat.

Les også: – Stoltenberg trenger å lære seg mer sikkerhetspolitikk

Neste uke

Samtidig som spekulasjonene om Stoltenberg som ny NATO-generalsekretær har skutt fart, har Italia kastet seg inn i kampen. Kilder i NATO opplyste mandag til den danske avisen Politiken at Stoltenberg har store sjanser til å bli utnevnt til stillingen, men at Italia kjemper for sin egen kandidat, Franco Frattini.

Aftenposten skrev mandag at Stoltenbergs kandidatur har støtte fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA, og at en utnevnelse kan komme på neste utenriksministermøte i NATO, som holdes tirsdag og onsdag i neste uke.

Anders Fogh Rasmussens etterfølger skal etter planen starte i jobben 1. oktober.