G7-landene enige om å utestenge Russland

G7-landene er enige om å suspendere G8-samarbeidet med Russland fram til landet endrer kurs. Foto: EPA / NTB scanpix. Les mer Lukk

G7-landene er enige om å suspendere G8-samarbeidet med Russland fram til landet endrer kurs. De er også klare til å skjerpe sanksjonene mot Russland.

Den russiske framferden i Ukraina får G7-landene til å innstille alt samarbeid med Russland i G8. Det er ingen stor tragedie for Russland, mener landets utenriksminister.

G7-landene ble mandag kveld enige om å suspendere G8-samarbeidet med Russland fram til landet «endrer kurs». De er også klare til å skjerpe sanksjonene mot stormakten i øst.

Det kom fram i et møte om Ukraina-krisen mellom lederne for USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada i Haag.

– Vi er fortsatt klare til å intensivere våre reaksjoner. Det inkluderer koordinerte sanksjoner som vil ha en stadig større innvirkning på den russiske økonomien hvis landet fortsetter å bidra til at situasjonen eskalerer, heter det i en uttalelse etter krisemøtet.

G7 understreker at det fortsatt er mulig for Russland å trappe ned situasjonen ved hjelp av diplomati. Gruppen vil også diskutere hvordan Europa kan bli mindre avhengig av russisk energi i årene fremover, varsler britenes utenriksminister William Hague.

Les også:Vestlig uro over russisk styrkeoppbygging

– Ingen tragedie

Det har lenge ligget i kortene at Russland kom til å bli straffet også i G8-sammenheng for sin annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

– Hvis våre vestlige partnere mener at formatet har utspilt sin rolle, skal ikke vi klamre oss fast til det. Vi tror ikke det vil være noe stort problem om vi ikke møtes, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov allerede før G7-møtet.

Tidligere mandag slo britenes statsminister David Cameron fast at G8 ikke vil møtes i Russland i år. Gruppen skulle egentlig møtes i Sotsji i juni.

– Vi bør være klare på at det ikke blir noe G8-toppmøte i Russland i år. Det er helt åpenbart, sa Cameron.

G7-lederne ble i stedet enige om at det skal holdes et toppmøte i EU-hovedstaden Brussel i Belgia i juni til erstatning for Sotsji-møtet.

– Ikke noe problem

Britene har tidligere truet med å kaste Russland ut av gruppen, mens Tysklands statsminister Angela Merkel understreket at de politiske forholdene ikke ligger til rette for å møtes nå.

Lavrov svarte at det ikke var noe problem for russerne. Han gjentok at Krim ble annektert for å beskytte en russisk befolkning som har holdt til på halvøya i flere hundre år.

– Vi stolte lenge på våre vestlige samarbeidspartnere. Vi har en forestilling om hva deres lovnader er verd, sa utenriksministeren til pressen i den nederlandske byen Haag, der det mandag ble innledet et internasjonalt toppmøte om atomsikkerhet.