Russland tar kontrollen på Krim

Video: TV 2
Russerne erklærer at de nå har militær kontroll på Krim. Lørdag ettermiddag tok de seg inn på en flybase på halvøya, mens de ukrainske soldatene la våpnene ned og vendte ryggen til.

De ukrainske soldatene på flybasen Belbek fikk først et ultimatum fra russerne om at de hadde én time på seg til å overgi seg.

Så gjorde Russland alvor av truslene. En panservogn meide ned porten, mens minst to andre panservogner tok seg inn på basen fra annet hold. Russiske soldater tok seg deretter inn, siktet med automatvåpen, ropte advarsler og avfyrte sjokkgranater.

De ukrainske soldatene på basen valgte på sin side å legge ned våpnene. I stedet stilte de seg opp på geledd med ryggen vendt mot russerne.

Sang nasjonalsangen

Den ukrainske kommandanten på flybasen, oberst Julij Mamtsjur, fortalte at en ukrainsk soldat ble såret da basen ble stormet, og at han selv hadde fått beskjed om å bli med russerne for «samtaler».

På spørsmål om han tror han vil komme trygt tilbake fra samtalene, svarte han:

– Det gjenstår å se. Foreløpig plasserer vi alle våpnene våre i lageret på basen.

Det er også kommet meldinger om at en journalist ble skadd.

Les også:– De har mistet Ukraina for alltid

Flere av ukrainerne på basen begynte å synge den ukrainske nasjonalsangen da russerne gikk inn. De fikk ikke lov til å forlate basen etter stormingen.

– Det er så skuffende, så skuffende at jeg ikke vet hva jeg skal si, sa én av soldatene til AFPs reporter på stedet.

Ukrainske soldater løper etter at alarmen har gått ved en flybase i byen Belbek på Krim-halvøya. Russiske styrker omringet lørdag basen og truet med å storme den innen en time. Foto: Sjamil Zhumatov (Reuters)

En annen understreket overfor Reuters' reporter at ukrainerne ikke hadde framprovosert stormingen.

– Dette var rå makt, sa soldaten, som kun oppga navnet Vladislav.

– Siden annen verdenskrig har det vært rolig her, og nå kommer de her med panservogner og granater. Jeg er veldig bekymret, sa han.

«Demonstranter»

Samme dag ble en annen flybase, Novofedorivka vest på Krim, stormet av omkring 200 ubevæpnede demonstranter. Demonstrantene knuste vinduer og heiste det russiske flagget, mens de ukrainske soldatene barrikaderte seg i en bygning og kastet røykgranater.

En russisk offiser gikk senere inn og ga demonstrantene beskjed om å dra. Deretter ble en rekke ukrainske soldater observert idet de forlot basen.

Ifølge kilder på basen, var demonstrantene ikke lokale folk.

De fleste ukrainske militærbasene på Krim er blitt overlatt til russerne uten kamp etter at Russland tok over halvøya på omstridt vis.

I flere uker har det vært svært spent rundt basene, som har vært omringet av såkalte selvforsvarsgrupper og russiske soldater.

Det er også meldt at Russland har tatt Ukrainas eneste ubåt.

Russiske soldater har i løpet av uken også tatt kontroll over hovedkvarteret til den ukrainske marinen i havnebyen Sevastopol.

Lite vold

Den russiske maktovertakelsen på Krim-halvøya har nærmest skjedd uten blodsutgytelser. Men tidligere i uka ble en ukrainsk soldat drept og to såret under en skuddveksling idet russiske styrker overtok en base i Simferopol, som er det administrative senteret på Krim-halvøya.

Etter dette ga forsvarsdepartementet i Kiev ordre om at soldatene skulle ta til våpen for å forsvare seg, men så har ikke skjedd.

Færre enn 2.000 av de over 18.000 ukrainske soldatene tilknyttet basene i det nå annekterte området, har valgt å reise fra Krim-halvøya, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva.