Flere russiske soldater ankommet Krim

Video: TV 2
2.000 russiske soldater skal ha ankommet Krim. Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov ber Russland om å stoppe provokasjonene.

Turtsjynov beskylder Russland for å vise aggresjon og sier at ledelsen i Moskva jobber med et scenario som ligner det man så før krigen mot Georgia i 2008.

Han ber innstendig om at president Vladimir Putin stopper provokasjonene på Krim-halvøya.

Som Georgia

Den fungerende presidenten trekker sammenligning med situasjonen da russiske styrker gikk inn i de georgiske utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia i 2008 i kjølvannet av en georgisk militær mobilisering mot Sør-Ossetia. Turtsjynov gir Russland skylden for konflikten med Georgia.

– Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Turtsjynov i et TV-intervju fredag.

Les også: – Krim-flyplass stengt for flighter fra Kiev

– Tretten russiske flymaskiner har landet på flyplassen Gvardeyskoje (nær Simferopol) med 150 mann i hver maskin, sier Sergij Kunitsyn, presidentens representant i Krim, til den lokale TV-stasjonen ATR.

Han legger til at luftrommet har vært stengt. Det var uklart om Russland i avtalen landet har med Ukraina har rett til å bruke lufthavnen til å transportere tropper inn i landet.

Russland har en militærbase på Krim-halvøya, der de har sin Svartehavsflåte i Sevastopol, sør på halvøya. Etter at Ukraina fikk sin uavhengighet i 1991 er avtalen at russerne får beholde basen frem til 2042.

Bakgrunn: Hvorfor halvøya er den mest betente regionen i Ukraina

På telefonen

Tidligere på dagen fredag var en rekke ledere fra vestlige land på telefonen til Russland.

Russlands president Vladimir Putin har diskutert Ukraina med blant andre Tysklands statsminister Angela Merkel der han sier voldshandlingene i landet ikke må trappes opp ytterligere.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov diskuterte situasjonen i Ukraina på telefon med sin amerikanske kollega John Kerry. Lavrov understreket at det var viktig å demme opp for ekstreme radikale krefter i Ukraina.