– Ukraina har kontroll over Krim-flyplasser igjen

En væpnet mann utenfor flyplassen i Simferopol på Krim-halvøya fredag. Den ukrainske sikkerhetssjefen forsikret fredag ettermiddag at myndighetene i landet igjen hadde kontroll over de to flyplassene. Foto: Baz Ratner / REUTERS / NTB scanpix Les mer Lukk

Ukrainske myndigheter har gjenopprettet kontrollen over to flyplasser på Krim-halvøya i Ukraina, ifølge landets øverste sikkerhetssjef.

Væpnede menn tok natt til fredag kontroll over de to flyplassene, og ifølge flere kilder var russiske soldater involvert i operasjonen. Men den russiske Svartehavsflåten på Krim-halvøya avviser at den spilte noen rolle i hendelsene.

– Det var et forsøk på å overta kontrollen over flyplassene, men vi har lokalisert disse forsøkene. Flyplassene er nå under de ukrainske sikkerhetsmyndighetenes kontroll, sier Ukrainas øverste sikkerhetssjef Andrij Parubij i kommentarer på TV.

Situasjonen har i flere dager vært svært spent på Krim-halvøya, hvor pro-russiske deler av befolkningen har støtt sammen med tilhengere av de nye makthaverne i Kiev.

Parubij anklaget fredag russiske myndigheter for å stå bak urolighetene på Krim-halvøya.

– Dette er separatistgrupper under Kremls kommando, sier han.

Parubij understreket at lignende hendelser har blitt avverget andre steder i Ukraina, men at landet ikke kan sende soldater til Krim-halvøya uten å innføre unntakstilstand.

– Dette er en av mulighetene etter hvert som hendelsene utspiller seg, sier han ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Parubij understreker samtidig at myndighetene ser på andre måter å løse konflikten på Krim-halvøya på.