Merkel vil ikke innfri britenes EU-ønsker

Tysklands statsminister Angela Merkel blir tatt imot foran 10 Downing Street av den britiske statsministeren David Cameron. Foto: Andrew Winning (Reuters) Les mer Lukk

Statsminister David Cameron la ut den røde løperen for Tysklands statsminister Angela Merkel torsdag. Men hun kunne ikke love de grunnleggende reformene i EU som britene ønsker.

På et endagsbesøk i London sa hun at hun er åpen for noen av de britiske ønskene, men ikke alle, og at EU trenger at Storbritannia forblir i unionen.

– Det er noen som håper at min tale skal åpne veien for en grunnleggende reform av EU-arkitekturen som tilfredsstiller alle slags angivelige eller reelle britiske ønsker. Men jeg er redd de blir skuffet, sa hun i en tale i parlamentet.

– Andre venter det motsatte og håper jeg skal levere et klart budskap her i London om at Europa ikke er beredt til å betale en høy pris for å beholde Storbritannia i EU. Jeg er redd de også blir skuffet, sa hun videre.

Velferdsmisbruk

I stedet antydet hun at hun kan støtte Camerons ønske om å slå ned på misbruk av EUs rett til bevegelsesfrihet for å utnytte EUs velferdssystem. Hun er særlig åpen for det britiske ønsket om å legge bånd på EU-kommisjonen.

– Vi trenger et sterkt Storbritannia med en sterk stemme i EU. Hvis vi har det, vil vi kunne gjøre alle de nødvendige endringene som alle ville tjene på, sa hun og la til at EU blir en sterkere kraft i verden med Storbritannia innenfor.

Merkel besøker London på et tidspunkt da det hersker usikkerhet om britenes fremtid i EU etter at Cameron lovet å arrangere en folkeavstemning for eller imot EU-medlemskap.

Cameron har hittil ikke greid å oppnå noen særlig støtte blant andre EU-land til sine reformforslag.

Minnes krigens ofre

I talen hedret Merkel også alle de britiske ofrene under første og annen verdenskrig.

Hun sa at spesielt i år, når man markerer at det er hundre år siden utbruddet av første verdenskrig, er det på sin plass å minnes «de døde, tapene og den uendelige smerten som Tyskland var skyld i under disse krigene».

– Som Tysklands kansler bøyer jeg hodet for ofrene for disse grusomme krigene, sa hun og la til at hun hadde særlig stor respekt for den britiske motstanden.

– Hva ville Europa vært i dag om deres land ikke hadde kjempet så heltemodig imot, sa hun til de britiske parlamentarikerne.

Etter talen i parlamentet var Merkel invitert til lunsj hos Cameron og til te hos dronningen før hun reiser hjem til Berlin igjen.