Vil ikke ha «puleradio»

Leder i Kringastingsrådet, Per Edgar Kokkvold. Foto: Gorm Kallestad (NTB Scanpix) Les mer Lukk

Kringkastingsrådet vil ikke vil ha «puleradio», men er delt i spørsmålet om hvordan NRK bør håndtere banning.

Oppmerksomheten ble rettet mot banning og ungdommelig sexskryt da det nye Kringkastingsrådet torsdag var samlet til sitt første møte med Per Edgar Kokkvold som ny leder.

Sexprat ikke nyskapende

Rådet var enstemmig i sin støtte til klagere som har reagert på innslaget «Grisegutt eller hurragutt» i programmet «Kirketid» på NRK P3. Innslaget inngår i en serie der programlederne forteller om det som fremstilles som sanne og pinlige episoder med det de har hatt av tilfeldig sex.

– Dette er en form for humor som ikke kan sees som nyskapende i dagens samfunn. Det er en hårfin grense mellom historier som blottlegger programlederen selv og humor som fremmer programlederens ego på bekostning av andre, heter det i uttalelsen.

Kringkastingsrådet ber P3 gjennomgå sine formater. Rådet ber også NRK redegjøre for hvilken type humor knyttet til tilfeldig sex de skal sende, og når på døgnet slike program skal gå ut i eteren.

Les også: Stadig mer banning i NRK

Banning

Både rådsmedlemmene og NRK-ledelsen var enige om å ta de mange seerreaksjonene på bannskap på alvor. Diskusjonen viste også enighet om at bannskap skal unngås fra programledere og enda klarere i program for barn.

Vanskeligere var det å trekke klare grenser og begrensninger i bannskap fra intervjuobjekter og sendinger der bannskapen er en del av historiefortellingen, og hverken Kringkastingsrådet eller kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen vil være med på kritikken mot for eksempel de jaktglade tvillingsøstrene som i «Ut i naturen» bruker saftige gloser på sine jaktturer.

– Det er slik de er. Jeg mener vi skal være ytterst forsiktig med å ha retningslinjer som pålegger oss å redigere bort denne virkeligheten, sa Thor Gjermund Eriksen.

Delte seg i bannespørsmålet

Og det var nettopp i spørsmålet om NRK skal ha førende retningslinjer for banning, eller om det holder å ha mer generelle normer om god språkbruk, at rådet delte seg noe. Per Edgar Kokkvold fikk til slutt flertallet bak seg da han stilte motforslag mot sin forgjenger May-Helen Molvær Grimstad.

Ni av de 13 medlemmene gikk for at Kringkastingsrådet ikke skal be om retningslinjer for bannskap. Lederen for NRKs språkstyre Grete Gynnild Johnsen opplyste at heller ikke de har bestemt seg for om det skal lages retningslinjer etter en omfattende diskusjon i organisasjonen.

– Men vi er enige om at banning ofte skaper støy i teksten som ofte er et hinder for budskapet. Derfor er der sjeldent lurt å bruke bannskap, fremholdte språkstyreledere.