Neppe varetekt i korrupsjon-saken på Kongsberg

KORRUPSJONSSIKTELSEN: Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam (t.h.) og styreleder Finn Jebsen under en pressekonferanse i anledning at en av selskapets ansatte er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. (Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix) Les mer Lukk

Ingenting tyder på at mannen som er siktet for grov korrupsjon i Kongsberg Gruppen blir framstilt for varetektsfengsling.

Mannen ble pågrepet tirsdag, da Økokrim aksjonerte mot Kongsberg Gruppens lokaler i Kongsberg og Asker. Han er siktet for grov korrupsjon, i likhet med morselskapet Kongsberg Gruppen og underselskapet Kongsberg Defence Systems.

Økokrim har så langt ikke en gang bekreftet at det er tatt ut en personlig siktelse i saken, heller ikke at en Kongsberg-ansatt ble pågrepet. Da fristen for hvor lenge en siktet kan holdes i politiarresten uten å framstilles for varetektsfengsling var i ferd med å gå ut torsdag ettermiddag, var det ikke berammet fengslingsmøte i noen av de aktuelle tingrettene.

– Nei, da får du trekke de konklusjonene du kan ut fra de opplysningene, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

Bakgrunn: Kongsberg Gruppen siktet for korrupsjon

Bekrefter ingenting

Økokrim har så langt ikke villet kaste lys over hva etterforskerne mener har funnet sted i forbindelse med Kongsberg Gruppens salg av avlyttingssikkert kommunikasjonsutstyr til det rumenske utenriksdepartementet.

Det er på det rene at Kongsberg Defence & Aerospace i perioden fra 1999 til 2008 inngikk flere kontrakter om salg av slikt utstyr til rumenske myndigheter. Korrupsjonsanklagene knytter seg til dette forholdet, men Økokrim holder det fortsatt hemmelig om det dreier seg om en enkelthendelse eller et sammenhengende forhold gjennom alle de åtte-ni årene.

Den siktede mannens rolle er det heller ikke opplyst om.

– Av prinsipp kommenterer vi aldri slike opplysninger, sier Djupesland.

– Beriket ikke seg selv

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen hadde torsdag ikke anledning til å opplyse saken ytterligere. Men ifølge Laagendalsposten er ikke mannen siktet for å ha beriket seg selv i forbindelse med saken.

– Personen har ikke beriket seg selv. Det kan vi si. Dette er snakk om påvirkning for å få gjennomført handel, men ikke personlig berikelse, bekrefter styreformann Finn Jebsen og konsernsjef Walter Qvam til avisen.

De framholdt på pressekonferansen tirsdag kveld at styret ble holdt orientert om granskningen av mulige uregelmessigheter ved flere transaksjoner i utlandet. Men Jebsen forteller torsdag til Dagens Næringsliv at han ikke engang visste at mistankene knyttet seg til konsernets virksomhet i Romania. Han har heller aldri lest granskningsrapporten,