Varm februar gir ekstrem-rekord på Svalbard

Klimavakt Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt sier det er ekstremt, men ikke uventet at temperaturutslagene blir så store på Svalbard. Snittemperaturen for februar er 15 grader over normalen. Forskere skal neste år bruke forskningsskipet Lance (bildet) til å forstå bedre hvordan de store temperaturutslagene slår ut på havisen nord for øygruppa. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Les mer Lukk

Det stabile været hittil i år vil gi flere nye varmerekorder for februar. Det største utslaget kommer i Longyearbyen, som ligger an til å få en temperatur på hele 15 grader over normalen.

Klokken 10:40 torsdag var den registrerte middeltemperaturen i Longyearbyen så langt i februar målt til -1,2 grader.

– Normalen er minus 16,2 grader, så dette er presis 15,0 grader over normalen, opplyser meteorolog Stein Erik Øines ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB. Han må også ha fredagens målinger med før den offisielle rekorden er et faktum.

Ikke uventet

Den forrige februarrekorden for Svalbard er bare to år gammel. Den lød på minus 5,6 grader, altså 4,3 grader kaldere enn i år. Den varmeste februardagen kom 12. mars med 5,4 plussgrader i polarbyen.

Klimavakt Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt sier det er «ekstremt», men ikke uventet at utslagene blir så store på den arktiske øygruppen i nord. Det har først og fremst sammenheng med et uvanlig stabilt værsystem som gir en uvanlig vinter over hele den vestlige halvkulen. Nøkkelfaktoren er et høytrykk i vestlige deler av Russland og kraftige lavtrykk over Storbritannia som pumper varm luft nordover.

– Værsituasjonen har vært den samme i hele år. Svalbard har nesten ikke hatt tilførsel av polarluft. Det har regnet i Storbritannia og vært mer nedbør enn normalt østafjells, mens Nord-Norge har opplevd ørkentilstander, sier Hansen.

Fortsatt varmt

Vakthavende meteorolog Arild Mentzoni sier det er små utsikter til store endringer i uka som kommer.

– Vi venter fortsatt en mild værtype over hele landet i uka som kommer. Det vil fortsette med nedbør østafjells gjennom helgen og ut i uka. Det betyr sludd eller regn i lavlandet og snø i høyden. Det kan komme litt regn på Vestlandet, mens det videre nordover vil være tørt med noen få unntak. Det blir rett og slett mildt, men stort sett tørt nord for Dovre gjennom hele uka, sier Mentzoni.

Han sier vi kan vente oss svært høye snittmålinger i februar over store deler av Fastlands-Norge.

– Det har vært uvanlig mildt for årstiden. Mange steder ligger temperaturen 5-10 grader over det som er normalt. Det har vært ekstremt mildt på Svalbard og det begynner å nærme seg ekstremt også mange steder i resten av landet, konkluderer Mentzoni.