Smerud overtar U21-landslaget

NY SJEF FOR U21-GUTTA: Leif Gunnar Smerud er ansatt som ny trener for det norske U21-landslaget. (Video: TV 2) Les mer Lukk

Tidligere Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud erstatter Tor Ole Skullerud som trener for Norges U21-landslag.

Smerud ble presentert på en pressekonferanse på Ullevaal stadion torsdag. Smerud har signert en treårskontrakt med NFF.

37-åringen fikk ikke fornyet kontrakt med Hønefoss etter fjorårets nedrykk fra eliteserien. Han ble raskt koblet til en trenerjobb i Per-Mathias Høgmos landslagsapparat.

Men nå tar han over spillerne som med tiden skal opp i troppen til Høgmo.

- Dette er en av de mest spennende jobbene jeg kan tenke meg nå. Jeg ser frem til å bygge laget inn mot neste EM-kvalik, og i tillegg til å skape gode resultater med U21-landslaget handler det også i stor grad om å utvikle spillere til A-landslaget og jobbe tett med landslagssjef Per-Mathias Høgmo, sier Smerud til fotball.no.

Høgmo og Smerud har tette relasjoner. Høgmo var toppfotballsjef da Smerud jobbet med kvinnelandslaget under OL i Beijing i 2008. I fjor var Høgmo og Smerud begge nær å få trenerjobber i Vålerenga.

Smerud har tidligere vært trener i Mandalskameratene. Han kan i tillegg se tilbake på en spillerkarriere i klubber som Vidar, Lillestrøm, Viking og Lyn. I tillegg til trenerutdanning er Smerud utdannet psykolog.

Sist sesong kom det fram noe misnøye med Smerud i Hønefoss, blant annet på grunn av lederstilen.

Nå skal den unge treneren få Norge til en nytt mesterskapssluttspill, EM-sluttspillet i 2017. I 2013 tok U21-gutta bronsen i EM i Israel.

- Mine ambisjoner er å forberede laget til den kvalifiseringen. Vi må bygge et nytt lag og det viktigste for meg blir å få unge spillere opp i store klubber og inn på A-landslaget. Samtidig som vi også skal kvalifisere oss til mesterskap med U21, sa Smerud.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb bregunner valget av Smerud med følgende:

- Leif Gunnar er en ung og spennende trener med et stort potensial. Han passer godt inn i den profilen som vi var på utkikk etter, og han har en solid fotballfaglig bakgrunn. U21 er det nærmeste nivået opp mot A-landslaget, og vi har lagt stor vekt på en sammenfallende filosofi i måten å jobbe på mellom A og U21, sier toppfotballsjefen til fotball.no.