– Russland vil forsvare landsmenns interesser

Ukrainsk politi ved den folkevalgte regionforsamlingen i Simferopol som torsdag ble okkupert. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det russiske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at Russland vil forsvare rettighetene til sine landsmenn og reagere kompromissløst hvis de krenkes.

Uttalelsen kommer etter at president Vladimir Putin onsdag beordret en storstilt militærøvelse i Russlands vestlige militærdistrikt som skal vare fram til mandag, angivelig for å teste de russiske styrkenes beredskap.

– Russlands utenriksdepartement vil fortsette å forsvare rettighetene til sine landsmenn på den internasjonale arena og reagere sterkt og kompromissløst hvis disse rettighetene brytes, sier departementet på Twitter.

Russisk UD sier i uttalelsen også at det foregår omfattende brudd på menneskerettighetene, angrep og vandalisme i Ukraina som gir Russland grunn til bekymring.

Det russiske utenriksdepartementet skriver på sin hjemmeside at den evige ilden til minne om soldatene som befridde Ukraina under andre verdenskrig, er blitt skjendet i byen Sumij i Ukraina.

– Historiske monumenter skjendes i Ukraina. Dessuten ydmykes minnet av de mange soldater som befridde Ukraina, skriver russisk UD ifølge nyhetsbyrået TT.

Les også: Anspent mellom Ukraina og Russland

Ukraina krever konsultasjoner med Russland

Ukrainas utenriksdepartement har innkalt Russlands utsending til Ukraina. Ukraina krever samtaler med Russland.

Kravet settes fram etter at væpnede menn har okkupert den lokale regjeringsbygningen og bygningen til den folkevalgte forsamlingen på Krim.

I en pressemelding sier Ukrainas utenriksdepartement at Russlands utsending i Kiev, Andrej Vorobjov, er blitt overlevert en note med krav om at russiske militære på flåtebasen i Sevastopol på Krim, holder seg på basen.

Russland hjemkalte sin ambassadør til Ukraina forrige helg etter at Viktor Janukovitsj var blitt drevet fra makten og flyktet.

Les også: Regjeringskontorer okkupert på Krim-halvøya

Tyskland bekymret

Tyskland er bekymret for hendelsene på Krim, og en oppdeling av Ukraina må unngås, sier Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen.

Hun uttalte seg etter at det ble kjent at væpnede, russiskvennlige menn inntok flere av bygningene til myndighetene på Krim torsdag morgen.

– Vi er bekymret for det som skjer på Krim. Det viktigste er å hindre en oppløsning av Ukraina, sa hun til journalister da hun kom for å delta på NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

De 28 ministrene skal blant annet ha samtaler med Ukrainas fungerende forsvarsminister.

Les også: Russland med «krigslek» ved grensen til Ukraina