TV 2:

Politileder mistenkt for å ha beskyttet narkonettverk

Politileder mistenkt for å ha beskyttet narkonettverk Les mer Lukk

Politileder Eirik Jensen (56) mistenkes for å ha beskyttet et narkotikanettverk i Bærum i bytte mot millioner av kroner. Det sier kilder med kjennskap til etterforskningen ifølge TV 2.

Ifølge TV 2s opplysninger skal grunnlaget for siktelsen mot Eirik Jensen være at han, som politimann med tilgang til politiets etterretningssystemer, har gitt sensitiv informasjon til et narkotikanettverk i Bærum.

Jensen skal ha gitt ut slik informasjon i minst fem år, får TV 2 opplyst fra flere uavhengige kilder med kjennskap til etterforskningen. I bytte mot taushetsbelagte opplysninger skal han over tid ha mottatt minst to millioner kroner.

Millionbeløpet kommer i tillegg til varer og tjenester Jensen skal ha mottatt i bytte mot informasjonen.

Ikke konfrontert i avhør

Politilederen har vært i lange avhør, men er ikke blitt konfrontert med beskyldningene som TV 2 gjengir, sier forsvarer Jens-Ove Hagen.

– Siktelsen er veldig vag. Den går på en navngitt person, at han skal ha fått en form for vinning fra denne konkrete personen, men ingenting mer, sier forsvareren til NRK.

Bakgrunn: Profilert politileder siktes for korrupsjon i narkosak

Forsvareren setter spørsmålstegn ved beskyldningene.

– Man kan jo bare spørre seg, hvis dette er riktig, hvilke motiver har vedkommende for å komme med slike beskyldninger? Under hvilke omstendigheter er det vedkommende har fremsatt disse beskyldningene? spør han.

Ingen kommentar

Spesialenheten for politisaker ønsker ikke å kommentere TV 2s opplysninger om bakgrunnen for siktelsen.

– Vi kommenterer ingenting om bakgrunnen for saken og det nærmere innholdet i etterforskningen. Vi vil ikke kommentere, bekrefte eller avkrefte noe som kommer frem i mediene, sier etterforskningsleder Liv Øyen til NTB.

Spesialenheten holder tilbake opplysninger om saken av hensyn til etterforskningen, understreker hun.

– Vi mener det er fare for bevisforspillelse i saken. Det vil lang tid fremover ikke komme noe nytt fra Spesialenheten, sier Øyen.

Les også: Hasjsak skal ha utløst pågripelse av politileder

Informant

I narkotikasaken i Bærum som skal ha utløst mistankene mot Jensen, har en 47 år gammel investor innrømmet besittelse av mellom 80 og 90 kilo hasj.

Denne mannen, som nå har sittet flere uker i varetekt, har i en årrekke vært Eirik Jensens informant, skriver VG onsdag. Flere uavhengige kilder bekrefter ifølge VG at Jensen har hatt et nært spanerforhold til ham.

Det er blant annet forholdet til denne investoren politiet nå ettergår i detalj, får VG opplyst.

Investoren er et kjent navn for politiet. På 80- og 90-tallet ble han straffedømt en rekke ganger for vinningsforbrytelser og narkotikaovertredelser.

Hevnmotiv

Jensen er på sin side blitt betegnet som en «bauta» i kampen mot organisert kriminalitet i Norge, og tidligere kollegaer har reagert med vantro på siktelsen mot ham.

Ifølge den tidligere polititoppen Finn Abrahamsen er det mulig at Jensen kan ha blitt utsatt for mennesker i det kriminelle miljøet som ønsker å hevne seg på ham.

– Får de en mulighet, kan de slå tilbake på en slik måte. Det har skjedd i Norge før, sier Abrahamsen til NTB.

Også politiveteran Jon T. Kvitne holder denne muligheten åpen.

– Jeg ser ikke bort ifra sånne sider ved denne saken, at det kan være det kriminelle miljøet som gjerne vil bli kvitt ham, for å si det på en enkel måte, sier han til TV 2.