Nordmenn bes følge med på svenske listeria-råd

Mattilsynet ber nordmenn som har handlet i Sverige om å vise varsomhet. Les mer Lukk

12 personer er døde i Sverige etter å ha blitt smittet av listeria. Nordmenn i risikogrupper som handler mat i Sverige, bes nå om å følge rådene om hvilke matvarer som bør unngås.

Siden oktober i fjord har 63 personer blitt smittet av listeriabakterien og 12 personer mistet livet. Den svenske folkehelsa har oppjustert antallet døde og smittede etter listeriautbruddet i Sverige, melder den svenske avisen Expressen.

– Det vi vet er at de en tredjedel av de som får alvorlig listeriainfeksjon dør innen tre måneder, sier Viktor Dahl, epidemolog og lege, ved Folkhälsomyndighete til den svenske avisen.

Av de smittede er de fleste eldre, to av dem er gravide kvinner.

Hold deg oppdatert

Mattilsynet i Norge følger situasjonen tett:

– Vi følger situasjonen i Sverige, men har ingen indikasjon på at disse smittede matvarene finnes i norske butikker. Vi anbefaler at alle som skal på handletur til vårt naboland å holde seg oppdatert på informasjon på Livsmedelsverket nettsider, sier rådgiver i Mattilsynet, Cathrine Signe Svindland.

Bakgrunn: Tror dødelig bakterie kan stamme fra pålegg

Livsmedelsverket, som tilsvarer Mattilsynet i Sverige, anbefaler sårbare grupper (gravide,

Slik ser listeriabakterien ut. Foto: NTB scanpix

eldre og andre med nedsatt immunforsvar) å unngå risikoprodukter som kjøttpålegg, gravlaks, dessertoster og kald ferdigmat. Mattilsynet anbefaler derfor nordmenn som faller inn under de sårbare gruppene og som tar turen over grensen, til å følge rådene.

– Er man bekymret, kan man varme maten til over 70 grader. Bakterien dør nemlig ved denne temperaturen, sier Svindland til Dagbladet.

Les rådene fra Livsmedelsverket her.

15-20 tilfeller i året

Listeriabakterien finnes nesten overalt i jord og slam og vegetasjon, i elver, tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Bakterien kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker, og i Norge blir det registrert mellom 15 og 20 smittetilfeller hvert år. Ettersom det må svært mange bakterier til for å gjøre folk syke, er det spesielt gravide og personer med nedsatt immunforsvar som blir syke av listeria, opplyser Mattilsynet.