Rasområde i Halden ikke med i risikoanalyse

Raset ved blokka i Refneveien i Halden gikk tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Området der det gikk et jordras i Halden tirsdag, var ikke omfattet av kommunens risikoanalyse for tre år siden. Fortsatt er det uklart når de 65 evakuerte blokkbeboerne får flytte hjem.

En rapport fra 2011 vurderer ting som grunnforhold og fare for jordskred, men i denne er rasområdet verken undersøkt eller nevnt, melder NRK.

– Det er blitt gjort analyser på en del nye områder, som har blitt tatt inn i reguleringsplaner og den type ting. Dette er et etablert område som ble bygd på begynnelsen av 70-tallet, sier ordfører Thor Edquist.

Ifølge NRK gikk det i desember 2011 et jordras om lag 200 meter unna tirsdagens rassted. Ingen har så langt kunnet si om det etter dette er gjort nye vurderinger eller undersøkelser.

Les også: – I verste fall kan blokka rase i fjorden

Det skal ikke være fare for andre bygninger i området, men i verste fall kan den fem etasjer høye blokka i Refneveien rase ut i fjorden. Raset gikk inntil hjørnet av blokka.

Onsdag morgen var geologer på plass for å fortsette sine undersøkelser.

– Jeg håper at beboerne på Refne kan flytte tilbake i løpet av dagen. Det vet vi ingenting om nå. Vi må avvente undersøkelsene som skal gjøres på stedet, og vi må planlegge ut fra ulike scenarier, sier beredskapssjef Toril Bjerkeli i Halden kommune til NRK.