Leahy vil fryse milliardbistanden til Uganda

President Yoweri Museveni undertegnet tidligere i uka en omstridt lov som straffer homofile med opptil livsvarig fengsel. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA bør fryse milliardbistanden til Uganda som følge av at landet truer homofile med livsvarig fengsel, mener den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som forbyr homofili og truer homofile med livsvarig fengsel. Loven gjør det også straffbart å ikke anmelde noen som kan mistenkes for å være homofile.

Loven er møtt med massiv internasjonal kritikk, og flere land har besluttet å kutte i bistanden til Uganda, blant dem Norge.

Milliardbistand

Senator Patrick Leahy, som er demokrat og ordfører i justiskomiteen i Senatet, tar nå til orde for å fryse bistanden til Uganda.

– Vi må gå nøye gjennom all amerikansk bistand til Uganda, også den bistanden som går via Verdensbanken og andre flernasjonale organisasjoner, sier den innflytelsesrike senatoren.

USA gir i år nærmere 3 milliarder kroner i bistand til Uganda, mye av det øremerket helse- og utdanning, men også i form av militærhjelp.

Motbydelig

President Barack Obama har betegnet den nye anti-homoloven som «motbydelig» og utenriksminister John Kerry slo mandag fast at det var «en tragisk dag for Uganda».

Amerikansk UD vurderer nå hvordan USA skal reagere overfor landet.

– I lys av dette gjennomgår vi nå vårt forhold til Uganda, sier talskvinnen Jen Psaki.

Republikanerne advarer Obama-administrasjonen mot å kutte i bistanden til Uganda.

Republikansk motstand

– Afrika er et kontinent i fare. Uganda har problemer med aids, og barn sulter der. Skal vi virkelig nekte å hjelpe Afrika, som kan være allierte, som følge av en slik sak, spør senator Lindsey Graham.

– Jeg er ikke sikker på at det vil være det rette svaret, sier den republikanske senatoren.

James Inhof, som også sitter i Senatet for republikanerne, understreker at han reagerer sterkt på loven mot homofile i Uganda, men han advarer mot bistandskutt.

– Vi kan alle gi uttrykk for vår motstand mot denne loven, men jeg tror ikke at bistandskutt er veien å gå, sier han. (©NTB)