Hasjsak skal ha utløst pågripelse av politileder

Hasjsak skal ha utløst pågripelse av politileder Les mer Lukk

Politilederen Eirik Jensen har vært en spydspiss i kampen mot organisert kriminalitet. Nå sitter han selv i varetekt, siktet for grov korrupsjon. En stor hasjsak skal ha utløst etterforskningen.

Den profilerte polititoppen ble pågrepet i Oslo mandag og satt på glattcelle på politistasjonen i Bærum. Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, to av ukene i full isolasjon.

Ifølge etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker er det skjellig grunn til mistanke mot politilederen, som er siktet for grov korrupsjon. Han nekter selv straffskyld i saken.

– Vi skal nå gjennomføre en etterforskning for å belyse saken så godt som mulig for å få bekreftet eller avkreftet mistanken, sier Øyen til NTB.

Bakgrunn: Profilert politileder siktes for korrupsjon i narkosak

Hasjsak

Mistanken mot den 56 år gamle politilederen skal ifølge flere medier ha oppstått i forbindelse med etterforskningen av en stor hasjsak som for tida er under opprulling i Bærum.

En 47 år gammel investor fra Bærum står sentralt i hasjsaken, skriver Budstikka. Også flere andre er siktet i narkotikasaken, som skal omfatte flere hundre kilo hasj.

Investoren ble pågrepet sammen med sin samboer rett før jul i fjor. Mannen skal ha erkjent oppbevaring av 80– 90 kilo hasj. Da han ble pågrepet, beslagla politiet også et stort pengebeløp i hans bolig.

– Det dreier seg om et millionbeløp, sa mannens forsvarer Benedict de Vibe til Aftenposten da saken ble kjent.

Ukjent med grunnlaget

Jensen var inne til avhør etter at han ble pågrepet mandag, men han har ikke fått innsyn i hvilke beskyldninger som ligger til grunn for siktelsen mot ham, opplyser hans forsvarer Jens-Ove Hagen.

– Han vet at han er siktet for korrupsjon, uten å vite nærmere hva det skulle gå ut på. Han har ikke fått innsikt i grunnlaget, og han har ikke fått forelagt påståtte forhold som han kan tilbakevise eller kommentere, sier forsvareren til NTB.

Ifølge ham opplever Jensen dette som tungt.

– Han sliter med dette. Han synes det er en stor ekstrabelastning ved siden av det å være varetektsfengslet i fullt isolat. Han ønsker å bli konfrontert med det han er beskyldt for, slik at han kan svare på det.

Etterforskning i startfasen

Etterforskningsleder Øyen understreker overfor NTB at etterforskningen helt i startfasen.

– Det er en omfattende etterforskning. Det er en rekke etterforskningsskritt som skal gjøres, og det vil ta tid, sier hun.

– Saken er høyt prioritert, og vi anser den som alvorlig, sier hun.

Eirik Jensen har i en årrekke vært en betrodd medarbeider i Oslo politidistrikt, og han har hatt flere sentrale posisjoner. Som leder for gjengprosjektet X-ray har han deltatt i flere av de største etterforskningene i hovedstaden.

Den siste tiden har Jensen arbeidet som rådgiver i politimesterens strategiske stab.

– Dette er meget alvorlig og fryktelig trist, sier politimester Hans Sverre Sjøvold om saken.

«En bauta»

Den tidligere spaneren Johnny Brenna kaller Jensen «en bauta» og sier han har vært helt sentral i bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge.

– Han har slåss mot organisert kriminalitet i en mannsalder, sier Brenna til Dagbladet.

– Påstandene som kommer frem nå, er derfor rystende, uansett hva som er sant eller ikke, sier han.